matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbiór wartości
Tofik:
7
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=
sin
2
x−sinx−12
2 gru 18:17
Adamm:
t=sinx −1≤t≤1
7
f(t)=
t
2
−t−12
df
−7(2t−1)
=
dt
(t
2
−t−12)
2
−7(2t−1)
1
=0 ⇔ t=
(t
2
−t−12)
2
2
1
dla
, f(t)=−4/7
2
dla 1, f(t)=−7/12 dla −1, f(t)=−7/10 f∊<−7/10;−4/7>
2 gru 18:24
Tofik:
a co to jest to df/dt ?
2 gru 18:34
Adamm:
https://matematykaszkolna.pl/strona/357.html
2 gru 18:36
Tofik:
okej dzięki
2 gru 18:39