Sprawa życia lub śmierci ważne, proszę o pomoc w rozwiązaniu
malaczarna: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań:
1.Rozwiąż układ równań
x/2−y/3=2
2x−y/2=3
2. Dana jest funkcja liniowa f(x) =−3x+2
a)sporządź wykres funkcji f(x)
b)znajdź miejsce zerowe funkcji
c) dla jakiego argumentu funkcja przyjmuje wartość 17
3. Funkcję kwadratową f(x) =4x2+11x −3 przedstaw w postaci:
kanonicznej oraz iloczynowej
4. Rozwiąż równanie kwadratowe:2x2−3x+1=0
5. Rozwiąż nierówność x2−6x+5<bądź równe 0
6. W pewnym trójkącie prostokątnym o polu 4,5 cm2 wys jest o 8 większa od długości jego
podstawy
Oblicz długość podstawy
7. Dla danych wielomianów W(x) =2x+1, V(x) =x2−3x+2
Wyznacz a)W(x) −V(x)
b)W2(x) − 5*V(x)
8. Wyznacz współczynnik a,b,c, dla których poniższe wielomiany są równe:
W(x) =2x3−5x2+5x−6,
V(x)=(x−2)(ax+bx+c)
2 gru 17:54
Adamm: 1.
W
x=0
W
y=−2,5
x=0
y=−6
2 gru 17:59
malaczarna: Błagam o pomoc
2 gru 18:38
Adamm: 2.
a) masz f(0)=2, f(1)=−1, zaznaczasz na płaszczyźnie i łączysz w linię
c) −3x+2=17 ⇔ x=−5
2 gru 18:42
Mila:
To są proste zadania, nie odrabiamy lekcji tylko pomagamy zrozumieć .
Czego nie rozumiesz ?
Po kolei.
Zadanie 1)
Masz układ równań:
−−−−−−−−−−−
3x−2y=12
4x−y=6 stąd y=4x−6
podstawiamy do I równania
3x−2*(4x−6)=12⇔
3x−8x+12=12
−5x=0
x=0
y=4*0−6=−6
odp.
x=0 i y=−6
======
2 gru 18:51
malaczarna: Dobrze chciałem się też nauczyć a z tych trudniejszych ?
2 gru 19:07
2 gru 19:09
malaczarna: Poddaję się przy zadaniu 7 i 8 czy mogę prosić o pomoc?
2 gru 19:57
Mila:
7. Dla danych wielomianów W(x) =2x+1, V(x) =x2−3x+2
Wyznacz
a)W(x) −V(x) = 2x+1−(x2−3x+2)=2x+1−x2+3x−2= −x2+5x−1
b)W2(x) − 5*V(x)=
=(2x+1)2−5*(x2−3x+2)=
=4x2+4x+1−5x2+15x−10=−x2+19x−9
2 gru 21:37
Mila:
Wyznacz współczynnik a,b,c, dla których poniższe wielomiany są równe:
W(x) =2x3−5x2+5x−6,
V(x)=(x−2)(ax2+bx+c)
Tak ma być V(x) ?
2 gru 21:39
Mila:
8) cd.
V(x)=ax3+bx2+cx−2ax2−2bx−2c= grupujemy wyrazy wg potęgi x
=ax3+x2*(b−2a)+x*(c−2b)−2c
W(x)=V(x)⇔
a=2
b−2a=−5
c−2b=5
−2c=−6
−−−
a=2, c=3
b−2*2=−5⇔b−4=−5⇔b=−1
spr. pozostałego warunku3−2*(−1)=3+2=5 zgodność.
odp.
a=2
b=−1
c=3
Możesz sprawdzić:
(x−2)*(2x2−x+3)=2x3−x2+3x−4x2+2x−6=2x3−5x2+5x−6=W(x)
2 gru 22:31