Obliczyć potęgi
( ͡° ͜ʖ ͡°): Obliczyć potęgi:
a) (1+
√3−i+i
√4)
24
Jakiś pomysł jak to rozbić, żeby obliczyć moduł i kąty do postaci trygonometrycznej?
30 lis 21:52
Janek191:
Tam jest i √4 ? √4 = 2
30 lis 21:55
Jack: napisz poprawnie tresc
30 lis 21:58
( ͡° ͜ʖ ͡°): a sorry, literówka − tam ma być
√3 
chyba już mi się udało ogarnąć jak to rozwiązać. tę liczbę zapisałem tak: ((1−i)+
√3(1+i)) =
(1+i)(
√3−i)
i teraz jak je rozbiłem na dwie to już dam radę to policzyć
30 lis 22:00
Jack:
1−i ≠ 1+i
nie mozesz tak wyciagnac jak zrobiles
30 lis 22:02
( ͡° ͜ʖ ͡°): A no faktycznie, nie zauważyłem
30 lis 22:08
Jack: chyba ze inaczej wyglada to w ogryginale
30 lis 22:11
( ͡° ͜ʖ ͡°): (1+√3−i+i*√3)24 tak to powinno być zapisane
30 lis 22:12
Jack:
dobra, to moze zrobmy to poniekad "sprytnie"
(1+
√3 − i+i
√3)
24 = (1+
√3 − i(1−
√3))
24
rozpiszmy
(1+
√3 − i(1−
√3))
2 = (1+
√3)
2 − 2i(1+
√3)(1−
√3) + i
2(1−
√3)
2 =
= 1+2
√3+3 − 2i(1−3) −(1−2
√3+3) = 1+2
√3+3 − 1 + 2
√3 − 3 − 2i(−2) =
= 4
√3 + 4i = 4(
√3+i)
zatem
(1+
√3 − i(1−
√3))
24 = [(1+
√3 − i(1−
√3))
2]
12 =
= [4(
√3+i)]
12 = 4
12 * (
√3+1)
12
teraz juz sobie poradzisz
30 lis 22:19
( ͡° ͜ʖ ͡°): oo najs, na to nie wpadłem

dzięki wielkie!
30 lis 22:23
1 gru 00:19