matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną i drugą pochodną.
kitty:
lnx
f(x)=
x
2
30 lis 14:18
Jerzy:
f(x) = lnx*x
−2
1
1
2lnx
1
f'(x) =
*x
−2
+ lnx*(−2x
−3
) =
−
=
(1 − 2lnx)
x
x
3
x
3
x
3
30 lis 14:24
Jerzy:
Drugą spróbuj sama.
30 lis 14:24
kitty:
−1−6lnx
f''(x)=
x
4
Czy dobrze ?
30 lis 14:30
Jerzy:
https://matematykaszkolna.pl/forum/338075.html
30 lis 15:15