Nierówność wymierna z parametrem
Michał: Dla jakiej wartości parametru k w zbiorze rozwiązań danej nierówności jest zawarty przedział
<−1;1>
29 lis 22:44
29 lis 23:22
Michał: Podobne, ale jest tam inna nierówność. Bardzo proszę o rozwiązanie dla tej nierówności
29 lis 23:52
Milo: Licznik jest dodatni (k≠0) i wynik ma być dodatni, więc mianownik też musi być dodatni.
2k(6+x) > 0
k>0 i x+6 > 0 lub k<0 i x+6<0
k>0 i x>−6 lub k<0 i x<−6
x
2 + k
2 ≥12k + 2kx
x
2 − 2kx +k(k−12) ≥ 0
Δ = 4k
2 − 4k(k−12) = 4k(k − k + 12) = 48k
Oczywiście interesuje nas tylko przypadek, gdy Δ>0 (bo tylko wtedy x>−6 spełniają nierówność).
Parabola ma ramiona skierowane ku górze i ma miejsca zerowe, chcemy więc, aby miejsca zerowe
były (oba) większe od 1 albo mniejsze od −1 (bo przedział między miejscami zerowymi będzie
tym, który nierówności nie spełnia).
Jakimś pomysłem jest na pewno wyznaczenie miejsc zerowych z delty i postawienie im tych
warunków osobno, ciekaw jestem jednak, czy starczy Viete:
x
1 > 1 i x
2 > 1 lub x
1 < −1 i x
2 < −1
x
1 + x
2 > 2 x
1 + x
2 < −2
x
1x
2>1 x
1x
2 > 1
Te warunki na pewno nie są wystarczające, ale gdyby dodać do pierwszego przypadku jeszcze:
To może...? (Do drugiego analogicznie).
Wiesz, jaka powinna być odpowiedź? Sam jestem ciekaw, czy mój tok myślenia jest dobry.
30 lis 01:08
Michał: Milo − dziękuję bardzo za odpowiedź, na pewno jest poprawnie do wersu "Jakimś pomysłem",
Ogólnie chodzi o to, że to zadanie było na lekcji, na której byłem nieobecny. Jak się pytałem
innych to nauczyciel mówił żeby rozpatrzyć położenie wierzchołka. Jutro się dopytam..
30 lis 20:20
Michał: Odp. k∊<7+4√3, +∞)
30 lis 21:00
Kacper:
30 lis 22:18
Eta:

x∊<−1,1>
taka nierówność
dla 2k<0 i x+6<0 ⇒ k<0 i x< −6 nie jest spełniona bo x∉<−1,1>
dla 2k>0 i x+6>0 ⇒ k>0 i x> −6
dla k>0 x>−6∊<−1,1>
zatem możemy mnożyć obustronnie podaną nierówność przez 2k(x+6)>0
otrzymując nierówność:
x
2−2kx+k
2−12k≥0 , Δ= ... =48k >0 −−− są dwa miejsca zerowe
| | 2k | |
parabola ramionami do góry , xw= |
| = k zatem k>1 by x∊<−1,1> |
| | 2 | |
Mamy tylko jedną taką sytuację , którą przedstawiłam na rys. wyżej
zatem parametr "k" musi spełniać układ warunków:
Δ>0 −−− spełniony bo Δ= 48k i k>1
x
w>1 ⇒ k>1
f(1)≥0 ⇒ ....... k
2−14k+1≥0 ⇒ ....... k∊<7+4
√3,
∞) bo k>1
f(−1) ≥0 ⇒ ..... k
2−10k+1≥0 ⇒ ...... k∊<5+2
√6,
∞) bo k>1
wybierając część wspólną otrzymujemy
Odp:
k∊< 7+4√3, ∞)
30 lis 22:24
Eta:
Hej
Kacper 
Czy to może Twój uczeń ?
30 lis 22:25
Michał : Dziękuję Eta
1 gru 17:01
Kacper:
Nie

Gdyby był mój to by miał 1
1 gru 17:08