Kombinatoryka
Hasta: Ile jest liczb trzycyfrowych, dla których dwie ostatnie cyfry kwadratu są równe 1?
29 lis 21:25
Mila:
Będą to liczby trzycyfrowe z cyfrą jedności 1 lub 9.
Licz.
29 lis 21:29
Hasta: A reszta cyfr jest dowolna?
29 lis 21:34
Mila:
Tak, ale zero nie może być na pierwszej pozycji.
29 lis 21:43
Hasta: 9 9 2
− − −
s d j
9*9*2=162
29 lis 21:48
Mila:
1) Gdyby cyfra jedności kwadratu liczby trzycyfrowej była równa 1, to
9*10*2
2) źle podpowiedziałam, nie przeczytałam, że dwie ostatnie cyfry są równe 1.
Zaraz . Pomyslę.
29 lis 21:54
Hasta: Noo własnie sam tak zrozumialem zadanie
29 lis 22:00
Hasta: Chyba jest tak że jak mamy jakas liczbe trzycyfrowa i jej kwadrat to te dwie ostatnie cyfry
kwadratu maja byc rowne 1
29 lis 22:02
Mila:
Wystarczy rozważyć kwadraty dwucyfrowych z cyfrą jedności 1 lub 9
102=100
112=121
192=36
212=441
Zdaje się , że nie ma takiej liczby.
29 lis 22:10
Kacper:
Mnie też się wydaje, że nie ma takiej liczby
29 lis 22:12
Mila:
Witaj
Kacper, a spójrz na to zadanie z sumą liczb siedmiocyfrowych.
29 lis 22:16
Hasta: Mi także wychodzi ze nie ma takiej liczby, a to jest test i tam jest odpowiedz ze 0. Wiec jest
dobrze
29 lis 22:16
Kacper:
Już patrzę
29 lis 22:18
Kacper:
A mogę prosić linka ?
29 lis 22:20
Hasta: Do czego?
29 lis 22:23
29 lis 22:31
Mila:
Jeżeli masz test wyboru to pisz jakie są odpowiedzi, bo czasem wystarczy sprawdzić warunki.
Np. równania nie można rozwiązać , ale można sprawdzic, czy podana liczba jest rozwiązaniem.
29 lis 22:33