A mógłbyś dokładnie napisać na jaki temat w zakladce trygonometria musiałbym kliknąć aby dostać
się na podane przec Ciebie strony? No bo w sumie bezsensu szukać tego posta zawsze wtedy gdy
mam potrzebę zobaczyć jedno z tych dwóch twierdzen.....
dzieki bardzo
mam jeszcze takie zadanie.... nie dotyczące twierdzeń
| 3 | ||
Zbuduj w ukladzie współrzędnych kąt α, taki że sinα = | ⋀ tgα < 0 | |
| 5 |
| 3 | ||
sinα = | ⇒ yr | |
| 5 |
| 3 | ||
( | )2 + cos2α = 1 | |
| 5 |
| 9 | ||
cos2α = 1 − | ||
| 25 |
| 16 | ||
cos2α = | ||
| 25 |
| 4 | x | |||
cosα = | ⇒ | |||
| 5 | r |
| 3 | 5 | 3 | y | |||||
tgα = | * | = | ⇒ | |||||
| 5 | 4 | 4 | x |
Dziekuje
| π | ||
sinα > 0 i tgα < 0 to α ∊ ( | , π) | |
| 2 |