wyznacz miejsce zerowe funkcji
sara: Czy dobrze wyznaczyłam miejsce zerowe funkcji?
f(x) = 22x + 6
2x + 6 = 0
2x = −6
x = −3
x0 = −3
27 lis 18:45
Jerzy:
Ta funkcja nie ma miejsc zerowych.
27 lis 18:46
5-latek: i dostalas dzielenie przez 0 . To jest dobrze ?
27 lis 18:46
sara: Jak to uzasadnić?
27 lis 18:47
sara: okej, już rozumiem mój błąd
27 lis 18:47
5-latek: Odpowiedz na pytanie kiedy wyrazenie wymierne jest rowne 0 ?
27 lis 18:49
Wersza: x0 nie może wynosić −3, bo to wynika z dziedziny funkcji x≠−3, w mianowniku nie może być zera
27 lis 18:49
27 lis 19:16