matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
Misii:
Rozwiąż równanie ;
1
2
a)
−
=0
x
x+2
2
3
b)
−
=0
x+3
x−2
27 lis 18:16
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html
27 lis 18:18
Janek191:
a) x ≠ 0 i x≠ − 2
1
2
=
mnożymy na krzyż
x
x + 2
1*(x + 2) = 2 x x + 2 = 2 x 2 = x x = 2 ====
27 lis 18:27
Misii:
8x
3x−1
+
=5
2x−1
3
pytanie czy dobrze mi wyszlo ..
........... 6x
2
+16x+1=0 Δ=232
√
Δ
=2
√
58
... ?
27 lis 18:37
Misii:
podopie mi ktoś
w jednym z zadań wyszla mi kosmiczna suma ..
140
60
−
=13
x
x−1
Δ=7280 ... ?
27 lis 19:14
pelargonia:
https://matematykaszkolna.pl/forum/337721.html
pomożecie?
27 lis 19:15
Janek191:
8 x
3 x − 1
+
= 5 ; x ≠ 0,5
2 x −1
3
24 x + (3 x −1)*(2 x − 1)
= 5
6 x − 3
24 x + 6 x
2
−3 x −2 x + 1 = 5*(6 x − 3) 6 x
2
− 11 x + 16 = 0 Δ = 121 − 4*6*16 < 0 ==========
27 lis 19:54