Wielomiany
niewiemoc: Witam, potrzebuje pomocy w rozłożeniu kilku wielomianów:
1) w(x) = 25x
3 +
√5
2) w(x) = 27x
6 −1
3) w(x) = 5x
7 −2x
5 +0,2x
3
4) w(x) = x
5+3,75x
4 −x
2
Za wszystkie wskazówki dziękuję z góry
26 lis 15:13
Adamm: 1) 25x3+√5=(3√25x+6√5)(53√5x2−6√53√25x+3√5)
ze wzoru x3+y3=(x+y)(x2−xy+y2)
2) 27x6−1=(3√3x3+1)(3√3x3−1)
i dalej wzór na górze oraz x3−y3=(x−y)(x2+xy+y2)
3) x3(5x4−2x2+0,2), funkcję 5x4−2x2+0,2 można rozbić tak jak kwadratową (podstawienie)
26 lis 15:20
karb: 1 i 2 możesz rozwiązać znajdując miejsce zerowe wielomianu
W 3 i 4 wyłącz x w odpowiedniej potędze przed nawias, resztę miejsc zerowych wielomianu
znajdziesz ze schematu Hornera
26 lis 15:25
niewiemoc: W 3 jak zrobie funcje kwadratową wychodzi mi delta 3,2

Chyba coś nie tak
26 lis 15:27
niewiemoc: Karb schematu Hornera jeszcze niestety nie poznałem.
26 lis 15:30
26 lis 16:49