Funkcją malejącą jest:
Ronnie: Funkcją malejącą jest:
A.f(x)=4x−3
B.f(x)=6x−2
C.f(x)=(0,9)x+4
D.f(x)=(6/5)x+2−2
24 lis 17:51
Natalia: C
24 lis 17:52
Ronnie: A napisałabyś mi jak to rozwiązać?
24 lis 17:52
bgbgb:
nie masz pisac rozwiazania tylko dac odpowiedz. podstaw 1,2 i zobacz gdzie wartosc zmalala.
24 lis 17:52
Ronnie: Tutaj nie chodzi o odpowiedź tylko o rozwiązanie
24 lis 17:54
bgbgb:
ja widze, ze to zadanie testowe.
mozesz zrobis wykresy. mozesz policzyc znak roznicy f(x+1) − f(x)
24 lis 17:55
Puma: jest to funkcja wykaldnicza
1. jesli podstawa wykladnika nalezy do przedzialu (1,∞) to funkcja jest rosnaca
2. jesli podsatwa wykaldnika nalezy do przedzialu (0,1) to funkcja jest malejaca
To jest podstawowa wlasnosc funkcji wykladniczej i nalezy to wiedziec .
24 lis 17:57
Ronnie: Dziękuje Puma
24 lis 17:58
24 lis 17:59
Mila:
Funkcja wykładnicza
y=a
x rosnąca dla a>1
y=a
x malejąca dla a∊(0,1)
| | 9 | |
y=( |
| )x funkcja malejąca , przesunięcie o wektor [0,4] nie zmienia monotoniczności |
| | 10 | |
24 lis 18:00