romby
maly: Kąt rozwarty rombu ma miarę 2α.
Suma długość przekątnych rombu jest równa 68.
tgα = 2,4
Oblicz obwód rombu
23 lis 20:14
23 lis 20:15
Adamm:

p=2,4q
p+q=68
teraz już powinieneś sobie poradzić
23 lis 20:16
Jack:
Dwa rownania :
24x + 10x = 34
(24x)2 + (10x)2 = a
Gdzie a to bok rombu
Zatem obwod = 4a
23 lis 20:18
Jack: Poprawka :
a = pierwiastek z tego tam.
23 lis 20:20
Jack: Czyli z automatu mamy z pierwszego rowniania x=1 zatem
Obwod = 4√242 + 102
23 lis 20:22
Jack: Hmm czyli zrobilem jak Eta... Znaczy bardzo podobnie...ciekawe
23 lis 20:24
Eta:
23 lis 20:34