Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian
Tomek: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q
P(x)=x99−2x98+4x97, Q(x)=x4−16
P(x)=W(x)(x4−16)+R(x)=W(x)(x2−4)(x2+4)+R(x)=W(x)(x−2)(x+2)(x−2i)(x+2i)+R(x)
Pytanie brzmi czy jedyna droga to podstawianie miejsc zerowych Q(x) do P(x) i czy za resztę mam
przyjąć wielomian stopnia trzeciego.
23 lis 17:12
Adamm: nie jedyna, ale resztą zawsze jest wielomian stopnia trzeciego
23 lis 17:18
Tomek: A mógłbyś ktoś przedstawić jak to rozwiązać? Bo robiąc tym sposobem, który mam na myśli będę
musiał liczyć 297 itd.
23 lis 17:20
PW: A nie stopnia co najwyżej trzeciego?
23 lis 17:21
Adamm: co najwyżej, racja
23 lis 17:23
===:
P(x)=x97(x−2)2
23 lis 17:25
===:
błąd ... przepraszam
23 lis 17:26
23 lis 17:38
Tomek: Nie za bardzo rozumiem sposobu z tą wielokrotnością przedstawioną przez jc, może ktoś wyjaśnić
trochę tak "łopatologicznie"
23 lis 18:03
Adamm: z dwumianu newtona wiadomo że jedynie ostratni wyraz nie jest podzielny przez x4+1 w
przykładzie,
więc on jest częścią naszej reszty, czyli x2, w drugim zostało −x2, a że jeszcze mamy −1 to
reszta wynosi −1
23 lis 18:07
Adamm: na przykład x96=([x4−16]+16)24 = W(x)*(x4−16)+1624
23 lis 18:09
Adamm: czyli reszta z dzielenia wynosi 296x3−297x2+298x, a przynajmniej mi tak wyszło
23 lis 18:12