Problem z wielomianami
Kalif: Hej potrzebuje pomocy z tym zadaniem:
Nie wykonujac dzielen wyznaczyc reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q jezeli:
1) p(x)= x47 + 2x5−13 Q(x)=x3−x2+x−1
2) p(x)= x99−2x98+4x97 Q(x)=x4−16
3)p(x)= x2006+x1002−1 Q(x)=x4+1
4)p(x)=x444+x111+x−1 Q(x)=(x2+1)2
13 lis 15:50
Kalif: Jak sie do tych przykladow dobrac? Wiem ze trzeba przemnozyc p przez q ale jak
13 lis 16:04
PW: To tak jakby pytali o resztę z dzielenia 517 przez 9, a ty odpowiedziałbyś:
− Wiem, że trzeba przemnożyć 517 przez 9, ale jak?
13 lis 16:08
Kalif: No dobrze po smialismy sie ale ja w dalszym ciagu nie wiem jak sie do tego zabrac...
13 lis 16:16
PW: 517 = k.9 + r,
gdzie k i r są liczbami naturalnymi, przy czym r < 9 jest resztą z dzielenia. To jest
wyjaśnienie pojęcia "reszta z dzielenia". Umiesz odpowiedzieć ile wynosi r?
13 lis 16:37
Kalif: Jakie 517 co ma piernik do wiatraka
13 lis 18:17
PW: Nie chcesz zrozumieć, to będziesz piekarzem albo młynarzem.
Ponieważ uczenie polega na dialogu, rezygnuję z dalszej współpracy.
13 lis 18:36
Adamm: 1) p(x)=x47+2x5−13=w(x)(x−1)(x2+1)+ax2+bx+c=w(x)(x−1)(x−i)(x+i)+ax2+bx+c
−10=a+b+c
−13+i=−a+ib+c
b=1
−a+c=−13, a+c=−11
2c=−24
c=−12
a=1
reszta wynosi x2+x−12
zakładam że nie miałeś jeszcze zespolonych ale inaczej nie potrafię tego rozwiązać
13 lis 18:47
jc:
x2004 = [(x4+1) − 1]501 = −1 + wielokrotność (x4+1)
x1000 = [(x4+1) − 1]250 = 1 + wielokrotność (x4+1)
x2006+x1002−1 = −x2 + x2 −1 + wielokrotność (x4+1)
Reszta z dzielenia x2006+x1002−1 przez x4+1 równa jest −1.
13 lis 19:05
Kalif: Dziekuje panowie !
14 lis 13:52