Dziedzina z liczbą e
Patrycja: Wyznaczyć dziedzinę naturalną funkcji
f(x)= e 2x−x2
Następnie obliczyć jej pochodna
(2x−x2 pod pierwiastkiem)
22 lis 11:42
Jerzy:
Warunek: 2x − x2 ≥ 0
22 lis 11:45
Adamm: dziedzina ℛ
f'(x)=e2x−x2*(2−2x)
22 lis 11:49
Adamm: nie zauważyłem że pod pierwiastkiem
2x−x
2≥0
| | 2−2x | |
f'(x)=e√2x−x2* |
| |
| | 2√2x−x2 | |
22 lis 11:50
Patrycja: a dlaczego mianownik tak wygląda?
22 lis 12:05
22 lis 12:06
Patrycja: Dzięki! Tego wzoru wykładowca nie podał nam jako ważnego do nauczenia się
22 lis 12:09