Rozwiaz rownanie
6.167: Sinx+cosx=1 podniosłem do potegi 2 ale niestety odpowiedzi mi sie nie zgadzaja prosze o pomoc
22 lis 08:53
22 lis 08:55
6.167: A podnoszenie do kwadratu jest bledem?
22 lis 08:56
Jerzy:
Jest błedem, bo mogą się pojawić obce pierwiastki.
22 lis 09:02
6.167: Obce pierwiastki tzn?
22 lis 09:02
Jerzy:
Masz równanie: x − 1 = 2 , którego jedynym rozwiązaniem jest: x = 3
Podnieśmy do kwadratu: ( x − 1)2 = 4 ⇔ x − 1 = 2 lub x − 1 = − 2 ⇔
⇔ x = 3 lub x = −1 ( nie jest rozwiazaniem równania wyjściowego ! )
22 lis 09:06
6.167: Czyli jest tylko jedna metoda na rozwiazanie tego rownania ?
22 lis 09:09
Kacper:
Podnoszenie do kwadratu nie jest błędem, tylko należy wybrać rozwiązania spełniające to
równanie ze zbioru rozwiązań otrzymanych.
22 lis 09:20
Jerzy:
Podnosić do kwadratu możesz wtedy, gdy masz pewność,że obydwie strony równania
są dodatnie. W innym przypadku musisz zrobić tak, jak napisał Kacper
22 lis 09:25
6.167: No dobrze dziekuje
22 lis 09:38