liczba niewymierna
'Leszek: Udowodnij ,ze liczba. √3 + √5 jest niewymierna
22 lis 08:33
Kacper:
Czekasz aż ktoś to udowodni?
22 lis 09:21
22 lis 09:27
'Leszek: Oto wlasnie chodzi ,cala poprzednia polemika wykazala jak trzeba byc dokladny w
rozwiazywaniu problemow z matematyki , przeciez jak w poleceniu jest napisane
udowodnic prawa de Morgana dla zbiorow , to nie mazna ich uznac jako
powszechnie znany fakt , czyli oczywista oczywistosc .
22 lis 10:26
Jerzy:
Nie trzeba udowadniać niewymierności √3 i √5.
W poleceniu jest wyrażnie napisane ,że trzeba udowodnic niewymiernośc tej sumy.
22 lis 10:29
PW: Jerzy dobrze mówi.
Sens takich zadań wywodzi się z problemu:
− Czy suma liczb niewymiernych jest zawsze niewymierna?
Wielu w rozpędzie odpowiada:
− Tak, suma liczb niewymiernych jest liczbą niewymierną.
Podaje się wtedy przykład:
(1+√2) + (1 − √2) = 2
− suma dwóch liczb niewymiernych jest liczba wymierną.
Niezadowoleni mówią:
Ale ten przykład jest "lipny", bo tu jest plus, a tam minus.
Stawia się zatem inny problem:
− Wiemy, że liczby √3 i √5 są liczbami niewymiernymi. Kalkulator pokazuje, że
√3 ≈ 1,7320508075688772935274463415059...
√5 ≈ 2,2360679774997896964091736687313...
Krótko mówiąc √3 + √5 = 3,968..., czyli 3,968 "z ogonkiem". Patrząc na te przybliżenia nie
umiemy odpowiedzieć, czy ten "ogonek" jest rozwinięciem liczby wymiernej, czy niewymiernej.
Dlatego stawiamy pytanie o niewymierność sumy √3+√5.
Nikt na tym etapie nie wymaga dowodzenia, że składniki √3 i √5 są niewymierne −
my to już wiemy. Często pokazuje się uczniom dowód twierdzenia:
√n jest liczbą niewymierną, gdy n jest liczbą nieparzystą i nie jest kwadratem liczby
nieparzystej.
W zadaniu nie idzie więc o to, by rozwiązujący klepał po raz kolejny dowód znanego faktu (dość
zresztą prosty).
22 lis 10:57
Benny: Tak samo jest z sumą liczb wymiernych
22 lis 11:01
'Leszek: Sz.Panowie robicie z igly widly , na koloqwium bylo zadanie .udowodnic, ze liczba
√3 + √5 jest niewymierna i tylko tyle .Nikt z Was tego nie zaliczylby !
22 lis 11:25
Omikron: To, że √3+√5 jest liczbą niewymierną jest tak samo znanym faktem jak to, że każda z tych
liczb jest niewymierną. Moim zdaniem jeżeli trzeba udowodnić taki podstawowy fakt, to trzeba
założyć też że nie wiemy czy √3 i √5 są niewymierne
22 lis 11:35
PW: Z igły widły robisz ty, 'Leszku. Nie przyjmujesz do wiadomości żadnych argumentów. Może
poczekaj na ocenę tego koloqwium.
Uważasz, że od studenta oczekuje się dowodu niewymierności √3?
W ogóle wciskasz nam jakąś lipę − to jest zadanie dla studentów?
22 lis 11:36
Adamm: nie rozumiem całego zamieszania, dowód niewymierności √n gdzie n jest pierwsze to jest
5 minut
22 lis 11:37
jc: Liczba √3+√5 jest pierwiastkiem równania x4−8x2+4=0. itd.
Zawsze możemy mieć wątpliwości z czego możemy korzystać. Z innymi przedmiotami
jest jeszcze gorzej − np. co pisać na zadany temat z biologii, historii ...
22 lis 11:55
PW: O,
jc pięknie pokazuje jak można rozwiązać problem bez głupiej dyskusji o niewymierności
składników. Obawiam się tylko, że
;Leszek będzie wymagał dowodu twierdzenia o wymiernych
pierwiastkach wielomianu.
Wziąłbym jednak wielomian x
4 − 16x
2 + 4.
22 lis 12:08
mat-fiz:
x4−16x2+4=0
22 lis 12:10
mat-fiz:
22 lis 12:11
'Leszek: W arytmetyce na studiach UW udawadnia sie wszystkie dla niektorych osob " oczywiste fakty ".
22 lis 12:15
jc: Jasne, że −16x. Z dalszymi uwagami w pełni się zgadzam, sam kiedyś wyraziłem
taki zastrzeżenia, jak zasugerowane wyżej.
Zawsze można dopytać ucznia/studenta, czy zna dowód jakiegoś faktu, o ile dowód
jest łatwy.
22 lis 12:17
PW: Panie 'Leszku, to jest forum dla gimnazjalistów i licealistów. idź pan do diabła.
22 lis 12:17
jc: No to znamy kontekst. Czy dowodzi się przemienności i łączności dodawania?
22 lis 12:17
'Leszek: Dziekuje za pokaz merytorycznego i kulturalnego podejscia.Znam uczniow z liceum
ktorzy biora udzial w konkursach matematycznych a tam potrzebna jest
pelniejsza wiedza z matematyki.
Do p. PW
na tym forum sa zadania z calkowania , a przeciez ani w gimnazjum ani w liceum
calek nie ma , wiec Pana opinia nia ma sensu
22 lis 12:24
PW: Masz rację, moje opinie nie mają sensu.
Więcej nie będę, mam poczucie straconego czasu i marności merytorycznej i kulturalnej.
22 lis 12:32
'Leszek:
"Koncz Wasc , wstydu oszczec "
22 lis 13:01