Liczby, dowodzenie
helpMe: Udowodnij, że √2+√3 jest niewymierna
21 lis 12:12
PW: Gdyby
√2 +
√3 = w ∊ W,
wówczas
√3 = w −
√2
i po podniesieniu do kwadratu
3 = w
2 − 2w
√2 + 2,
skąd
Prawa strona ostatniej równości jest wymierna, co oznaczałoby że
√2 jest liczbą wymierną, a
to nie jest prawdą.
21 lis 12:44
'Leszek: Ale rowniez nalezaloby udowodnic , ze liczba √2 tez jest niewynierna ,bo
przeciez nalezalo udowodnic , ze liczba √2 + √3 jako cala liczba jest
niewymierna ,a przedstawiony dowod dotyczy tylko jednej czesci liczby.
21 lis 13:03
PW: 'Leszek, nie chrzań. Rozwiązując zadanie o trójkącie prostokątnym będziesz dowodził
twierdzenie Pitagorasa?
21 lis 17:32
'Leszek: Polecenie w zadaniu rozwiaz a udowodnij jakis wzor to sa diametralnie rozne
pojecia ! W tym zadaniu jest napisane aby udowodnic ,ze liczba √2 + √3
jest niewymierna !
21 lis 20:38
PW: Nie dowodzi się faktów powszechnie znanych.
Każdy, kto słyszał o liczbach niewymiernych, wie o niewymierności liczby √2. Jest to pierwszy
przykład pokazywany dzieciom razem z dowodem.
Uczeń ma prawo z tego faktu korzystać bez dowodu, tak jak korzysta z twierdzenia Pitagorasa.
Możesz jednak nie wierzyć, że np. CKE zaakceptuje taki dowód i pokazać swój.
21 lis 20:45
Saizou :
'Leszek jak tak Ci to przeszkadza to dodaj dowód tego że √2 jest niewymierne.
Ale równie dobrze będziesz musiał dowodzić prawdziwości wzorów np. na wyróżnik trójmianu
kwadratu
21 lis 20:48
'Leszek: Kiedys wsrod matematykow powszechnie byl znany fakt ze nie istnieje liczba √−1,
ale na szczescie znalazl sie Taki ktory powiedzial ,ze taka liczba istnieje √−1 = i,
dlatego matematyka i fizyka ma swietne narzedzie do rozwiazywania licznych
problemow .
21 lis 20:54
Jack:
nie chce sie czepiac, ale mnie uczono √−1 = ± i
21 lis 20:56
'Leszek: Dla P.Saizou :
Wyraznie w poleceniu jest napisane udowodnij. Jezeli w poleceniu bedzie napisane
udowodnij prawdziwosc wzoru na Δ w trojmianie kwadratowym to trzeba to zrobic ,a nie
korzystac z gotowego wzoru. Polecenia zadan z matematyki i fizyki sa precyzyjne
to nauki scisle !
21 lis 20:59
Janek191:
W poleceniu jest napisane − udowodnij,że liczba
√2 +
√3 jest niewymierna.
Nie pisze, by udowadniać niewymiernośc liczb:
√2 i
√3
22 lis 09:50
ola: a jak udowodnic ze √2−1 jest niewymierne . ja wiem ze jesli od niewymiernej odejme 1 to dalej
bedzie niewymierna ale jak to udowodnic?
8 paź 09:56
PW: Gdyby √2−1=w∊W, to √2=w+1∊W (bo suma liczb wymiernych jest wymierna).
Ponieważ zdanie "√2 jest liczba wymierną" jest fałszywe, przypuszczenie że (√2−1) jest
wymierna okazało się fałszywe. To kończy dowód.
Dowód był przeprowadzony metodą "nie wprost". Pokazaliśmy, że z zaprzeczenia tezy wynika zdanie
fałszywe, a więc to zaprzeczenie też było fałszywe, zatem teza jest zdaniem prawdziwym.
8 paź 11:03
a7: Leszek
może więć tak
√2+√3=w
podnosimy do kwadratu
2+2√6+3=w
p{6)=(w−5)/2 prawa strona jest wymierna a lewa nie (jak pisał już PW) więc całość (wyjściowa
suma) jest niewymierna (?)
8 paź 12:28
a7: oczywiście
2+2√6+3=w2
√6=(w2−5)/2
8 paź 12:29
%: Wystarczy pokazać niewymierność
√6 (patrz wyżej).
Hipoteza:
| | p | |
√6= |
| , p,q względnie pierwsze, całkowite |
| | q | |
6q
2=p
2
więc
p
2 jest parzyste
−> p jest parzyste
p=2*k, k całkowite
2q
2=p
2−4q
2
2q
2=4k
2−4q
2
q
2=2k
2−2q
2
q
2 jest parzyste
−>q jest parzyste, a miało być względnie pierwsze z p
sprzeczność kończy dowód
Jak ktoś ma wolną chwilę i chęć, to proszę o potwierdzenie poprawności.
8 paź 22:50
PW: Ale po co ten trud? Czy pierwsza odpowiedź polegająca na trzech łatwych przekształceniach jest
wadliwa?
8 paź 22:55
%: @PW
Nie chodzi o to, by wszystko zawsze udowadniać, ale dobrze jest umieć takie rzeczy robić
(nie twierdzę oczywiście, że Ty nie umiesz, ale już np. pytający może tego nie umieć)
Poza tym nie jest oczywiste czemu zakładać tylko znajomość niewymierności √2,
a nie od razu też √3, co jak się zdaje czyni problem trywialnym
8 paź 23:06
PW: Mylisz się, z informacji, że dwie liczby są niewymierne, wcale nie wynika, że ich suma jest
niewymierna. Problem nie jest trywialny.
8 paź 23:10
%: @PW
Racja, mój błąd.
8 paź 23:11