Wielomiany parametr, pierwiastki
Aleks: Liczba −2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x)=x4+ax3−9x2+bx+12. Wyznacz
współczynniki a i b oraz pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
20 lis 16:14
20 lis 16:17
piotr: w(−2)=0
w'(−2)=0
20 lis 16:19
Aleks: W sensie po tym pierwszym razie co mam podzielić jeszcze raz? w reszcie na końcu i tak będą
2 niewiadome

mam obie przyrównać?
20 lis 16:29
piotr: w(−2)=0 ⇒ −8 − 8 a − 2 b=0
w'(−2)=0 ⇒ 4 + 12 a + b=0
⇒ a=0 b = −4
⇒
w(x) = x4 − 9x2 − 4x + 12 = (x−3) (x−1) (x+2)2
20 lis 16:36
Adamm: możesz też zrobić tak jak piotr, ponieważ pierwiastki k−krotne są pierwiastkami
(k−1)−krotnymi
pochodnej
20 lis 16:38
piotr:
20 lis 16:42
Aleks: Dalej średnnio rozumiem
20 lis 16:52
Aleks: Nie miałem jeszcze pochodnych
20 lis 17:03
Adamm: to tego nie rób, ja nie mam zamiaru zawsze robić zadania za innych
wytłumaczyłem ci jak to zrobić
20 lis 17:05