Liczby
Martax: 3√√5+2 −
3√√5−2=1
Jak zapisać lewa stronę?
19 lis 17:50
Jack: podnies obustronnie do potegi trzecej
19 lis 17:50
PW: Jest zapisana. Powiedz co masz z tym zrobić. Jest jakaś równość, i co?
19 lis 17:51
Martax: "wykaż że"
19 lis 17:52
Martax: :( nie wiem w jaki sposób zapisać tą lewą stronę, na sprawdzianie zrobiłam tak jak mówił jack
ale podobno tak jest nie poprawnie i trzeba znaleźć jakiś wzór skróconego mnożenia po lewej
stronie..
19 lis 17:56
PW: To jest znane zadanie maturalne. Propozycje rozwiązań możesz znaleźć w omówieniach matur CKE z
ubiegłych lat lub tutaj − było wielokrotnie pokazywane.
19 lis 18:00
Jack:
zawsze mozesz zrobic ze wzoru
a
3 − b
3 = (a−b)(a
2 + ab + b
2)
zatem
| | a3 − b3 | |
a − b = |
| |
| | a2 + ab + b2 | |
u ciebie
a =
3√√5 + 2
b =
3√√5 − 2
19 lis 18:11
19 lis 18:15
Eta:
| | √5+1 | | √5−1 | |
( |
| )3= √5+2 i ( |
| )3= √5−2 |
| | 2 | | 2 | |
19 lis 18:24