Granica ciągu
dawek: Oblicz granice ciągu lim(1+3n−2n2) (drugi ułamek to 2/n−kwadrat )
18 lis 22:37
ICSP: 1
18 lis 22:43
18 lis 22:44
dawek: Ma wyjść e
3
18 lis 22:51
dawek: ciągu (1+(3/n)−(2/n2)
18 lis 22:53
Adamm: przepisz porządnie, to dostaniesz poprawne rozwiązanie
teraz to tylko wykazujesz brak szacunku
18 lis 22:54
dawek: Pomyłka
ciągu (1+(3/n)−(2/n2)n
18 lis 22:54
dawek: Wyszło mi metodą, gdy się sprowadzi do wspólnego mianownika wszystkie 3 wyrażenia w nawiasie,
a wiem, że można o wiele szybciej tylko nie wiem jak.. Próbowałem dodać drugie i trzecie
wyrażenie
w nawiasie ale się zatrzymuję
18 lis 22:57
18 lis 22:57
dawek: Tak
18 lis 22:57
Jack:
| | 3 | | 2 | | 3n − 2 | |
1 + |
| − |
| = 1 + |
| |
| | n | | n2 | | n2 | |
| | 3n − 2 | | 1 | |
(1 + |
| )n = (1 + |
| )n = |
| | n2 | | | |
| | 1 | |
= ((1 + |
| )(n2 / 3n−2))(3n−2 / n) = e3 |
| | | |
18 lis 23:02
dawek: Sprytne

Dzięki!
18 lis 23:05