Wyznacz dziedzinę i pochodna funkcji:
Czix: Wyznacz dziedzinę i pochodna funkcji:
1. f(x)= arctg(lnx)
2. f(x)= arcctg(2/x3)
3. f(x)= arccos(3x−2)
4. f(x)= pierwiastek 3stopnia z (e−2x +ex2)2
15 lis 19:48
Adamm: 1. x>0,
| | 1 | | 1 | |
(arctg(lnx))'= |
| * |
| |
| | 1+ln2x | | x | |
2. x≠0
| | 1 | | −6 | |
(arcctg(2/x3))'=− |
| * |
| |
| | (2/x3)2+1 | | x4 | |
3. −1≤3x−2≤1
1≤3x≤3
| | 1 | |
(arccos(3x−2))'=− |
| *3 |
| | √1−(3x−2)2 | |
4. popraw zapis
15 lis 19:53
POMOCY:

poprawiony 4 przykład
15 lis 20:18
Czix: dlaczego w 1 przykładzie jest *1/x
a w 2 przykladzie czmeu jest −6/x
4

?

proszę o łopatologiczne wytłumaczenie bo nie rozumiem z tego nic :<
15 lis 20:24
15 lis 20:26
Adamm: | | 2 | 1 | |
(3√(e−2x−ex2)2)' = |
|
| *(−2e−2x−2xex2) |
| | 3 | 3√e−2x−ex2 | |
15 lis 20:28
Czix:

Adamm−> czyli jak chce pochodna z pierwiastka trzeciego stopnia to moge to tak rozpisac?
załozmy ze w kwadraciku jest nasza funkcja (e
−2x + e
x2)
2
15 lis 20:35
Adamm: tak
15 lis 20:36
Czix: dziękuję <3
15 lis 20:42