równanie kwadratowe z parametrem, proszę o pomoc
anakin: rozwiąże ktoś zadanie, bo nie mam pojęcia jak się do tego zabrać
Ustal, dla jakich wartości parametru m oba pierwiastki równania:
a) x2 − 6mx + 9m2 − 2m − 2 = 0 są większe od 3
b) x2 − 6mx + 1 = 0 są mniejsze od 3
c) x2 − mx + 2 = 0 należą do przedziału <0; 3>
14 lis 23:02
zef: a)
Δ>0
x1+x2>6
b)
Δ>0
x1+x2<6
c)
Δ>0
x1+x2≥0
x1+x2≤3
14 lis 23:04
Ajtek:
Cześć zef, coś nie tak z tymi założeniami:
a), niech x1=2 i x2=5, zatem x1+x2>6, a to nie spełnia warunków zadania.
14 lis 23:08
anakin: a jakieś wytłumaczenie mógłbyś, czemu akurat tak? bo chciałbym chociaż spróbować to zrozumieć
czemu takie rozwiązanie
14 lis 23:09
zef: Witaj
Ajtek
Za szybko chciałem to rozwiązać

Muszę chwilę nad tym pomyśleć :<
14 lis 23:13
Jolanta: Δ>0
x
1*x
2>9
36m
2−4(9m
2−2m−2)>0
8m+8>0
m+1>0
m>−1
x
1*x
2=U{c}[a}=9m
2−2m−2
9m
2−2m−2>9
9m
2−2m−11>0
Δ=4+4*11*9=400
| | −b+√Δ | | 2+20 | | 2 | |
m2= |
| = |
| =1 |
| |
| | 2a | | 18 | | 9 | |
m=U1{2}{9}
14 lis 23:13
Jolanta: No tak ja też zle założyłam
14 lis 23:16
Ajtek:
Jolanta, tez coś nie tak:
niech a
1=−10, a
2=−1, a
1*a
2>9, ale pierwiastki nadal nie spełniaja warunków zadania

>
14 lis 23:18
Ajtek:
Jolanta, anakin, Zef jakieś pomysły?
14 lis 23:21
zef: (x−3m)2=2m+2
Da radę to sprowadzić do takiej postaci, tyle widzę.
14 lis 23:22
Ajtek:

No to ja Wam zrobię rysunek do a:
14 lis 23:25
zef: Aż wstyd ale albo pozapominałem albo nie umiem, nie mam pomysłu na warunki
14 lis 23:29
Ajtek:
Zef, są zaznaczone na rysunku, te najważniejsze

. No i oczywiście Δ>0
14 lis 23:30
zef: f(3)>0 ?
14 lis 23:33
Ajtek:
Mało
14 lis 23:34
Ajtek:
Tzn, jeszcze za mało założeń
14 lis 23:34
zef: Wszystkie warunki to:
Δ>0
x1+x2>6
x1*x2>9
f(3)>0
Więcej nic nie widzę
14 lis 23:35
Ajtek:
Zostaw wzory Viete'a

. Masz na rysunku wszystko

.
14 lis 23:36
14 lis 23:40
Ajtek:
Witaj
Eta
14 lis 23:41
zef: Czy jak dorzucimy
p>3 to będzie wszystko ?
14 lis 23:43
Ajtek:
Yhy

.
14 lis 23:47
zef: Ale mnie namęczyłeś, ale może to i dobrze przynajmniej zrozumiałem
14 lis 23:49
Ajtek:
Nie ma za co
14 lis 23:50