f. kw. z parametrem
OVDC: Dla jakich wartości parametru m każde z dwóch różnych rozwiązań równania x2 +−6mx +2 −2m
+9m2=0
Jakby ktoś wiedział jakie napisać warunki to byłbym wdzięczny oraz bym prosił o krótkie
wytłumaczenie skąd się wziął warunek (nie mówię o a≠0 i Δ>0 tylko reszcie)
z góry dzięki za pomoc.
11 lis 20:01
OVDC: x2 −6mx +2 −2m +9m2=0
11 lis 20:02
Adamm: treść
11 lis 20:03
OVDC: jest większe od 3
11 lis 20:05
OVDC: Dla jakich wartości parametru m każde z dwóch różnych rozwiązań równania x2 −6mx +2 −2m
+9m2=0 jest większe od 3?
11 lis 20:05
Adamm:

x
w>3 ∧ f(3)>0
11 lis 20:07
OVDC: czyli mogę napisać że x1>3 ⋀x2>3

o to chodzi
11 lis 20:18
Adamm: możesz tak napisać
11 lis 20:19
OVDC: a mógłbyś policzyć zaraz napiszę odpowiedź i byś sprawdził?
11 lis 20:24
Adamm: nie mam zamiaru tego liczyć ale sprawdzić mogę
11 lis 20:25
OVDC: a≠0
1≠0
m∊R
Δ>0
8m−8>0
m>1
m∊(1,∞)
x1+x2>6
c/a>6
9m−2m−4>0
Δm=2√37
m1=1−√37
m2=1+√37
Ostatecznie m∊(1;1−√37)∪(1+√37;∞)
odpowiedź jest źle powinno być m∊(11/9;∞)
Nie wiem gdzie jest błąd.
11 lis 20:37
Adamm: błąd masz tu: x1+x2>6
11 lis 20:38
OVDC: a to jak mam wyznaczyć x1 i x2

nie mam pomysłu na to zadanie
11 lis 20:41
Adamm: a bo ja wiem? możesz spróbować wyliczyć rozwiązania
11 lis 20:42
11 lis 20:43
Adamm: Puma nie o to chodzi
11 lis 20:44
OVDC: nie ten wzór vietae użyłem
11 lis 20:44
OVDC: ale to i tak nie to
11 lis 20:45
Adamm: ok, może inaczej, panie OVDC
czy x1>3 ∧ x2>3 ⇔ x1+x2>6
11 lis 20:46
OVDC: znaczy dodając minimalną wartość czyli (trochę więcej niż 3) to dodając taką samą 2 wartość to
chyba mamy trochę więcej niż 6
11 lis 20:48
OVDC: czyli niedomknięty zbiór
11 lis 20:48
Adamm: weźmy dwie takie liczby spełniające równanie x1+x2>6, np. x1=2, x2=5
dla x1+x2>6 równanie jest prawdziwe, widzisz teraz swój błąd? czy jeszcze nie?
11 lis 20:51
OVDC: widzę
11 lis 20:51
Adamm: teraz wróć do mojego postu z początku, i weź coś co jest zjadliwe przy obliczeniach
11 lis 20:54
OVDC: No tak rozumiem wszystko, tylko nie wiem jak to wyliczyć
11 lis 21:00
Adamm: x
w>0 ∧ f(3)>0

no chyba nie rozumiesz
11 lis 21:00
OVDC: x wierzchołka osiąga wartość większą niż 0 a funkcja dla argumentu 3 jest większa od 0
11 lis 21:03
OVDC: tak jak na wykresie f(3)>0 się zgadza jednak xw się nie pokrywa
11 lis 21:04
Adamm: xw>3 miało być
patrz na mój rysunek, te dwie własności wystarczą zamiast x1>3 ⋀ x2>3
11 lis 21:06
OVDC: czyli Xw∊∅?
11 lis 21:07
Adamm: | | −6m | |
xw to współrzędna wierzchołka, − |
| >0 |
| | 2(2−2m+9m2) | |
i liczysz
11 lis 21:09
Adamm: czyli m>0
11 lis 21:10
OVDC: m>0
11 lis 21:11
Adamm: i teraz kiedy f(3)>0, i bierzesz część wspólną, i masz rozwiązanie
11 lis 21:11
Eta:
| | −b | |
xw= |
| >0 , a=1 to : (c=2−2m+9m2) |
| | 2a | |
11 lis 21:12
Adamm: pomyliłem się, dzięki
w każdym razie wynik poprawny
11 lis 21:15
Eta:
xw>3 ⇒ m>1
11 lis 21:16
OVDC: tak wyszło, tylko jak wyznaczyć w innym zadaniu tego typu Xw i f(x). Jakie wartości będą
11 lis 21:17
OVDC: w tych wartościach co Pan napisał pod wykresem
11 lis 21:17
Adamm: kolejna pomyłka, ech
co do postu OVDC, wyznaczasz na logikę
11 lis 21:19
OVDC: no okej Dzięki wielkie Panie Adamm
11 lis 21:21
PW: x
2 −6mx +2 −2m +9m
2=0
x
2 − 6mx + (3m)
2 = 2m − 2
(x − 3m)
2 = 2(m−1)
Równanie ma dwa rozwiązania wtedy i tylko wtedy, gdy m − 1 > 0.
Rozwiązania wynikają z zależności
x − 3m = −
√2(m−1) lub x − 3m =
√2(m−1),
czyli dane są wzorami
x
1 = 3m −
√2(m−1), x
2 = 3m +
√2(m−1).
Chcemy, aby x
1 > 3 i x
2 > 3. Ponieważ x
1 jest liczbą mniejszą, wystarczy zadbać by
3m −
√2(m−1) > 3, m > 1
3(m−1) >
√2(m−1), m > 1
9 (m−1)
2 > 2(m−1) , m > 1
9(m−1) > 2
11 lis 21:32
OVDC: Widzę że jest kilka możliwości na rozwiązanie tego, a jeśli jest kilka metod to każda działa do
pewnego momentu

Teraz zauważyłem że wystarczy X1>3 ⇒x1−3>0 ∧ X2>3⇒x2−3>0 i ztego
wyprowadzam (x1−3)(x2−3)>0 i tak samo dostaje odpowiedź. Tylko pytanie czy zawsze będzie to
działać.
11 lis 21:54
PW: Wybór metody zależy od treści zadania. Najgorsze są "jedynie słuszne schematy". Zauważ, że moje
rozwiązanie ani słowem nie mówi o wzorach Viéte'a. delcie czy wykresach.
Wystarczyło zauważyć, że "zwinie się" x2 − 6m + 9m2.
11 lis 22:01