1) Oblicz 2) Udowodnij
Patryk: 1)
√4+√15 +
√4−√15 − 2
√3−√5
Proszę o obliczenie.
2) Udowodnij: Jeśli x+y=1 , x,y∊R to:
14 lis 19:58
Adamm: 2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) x2+y2=(x+y)2−2xy=1−2xy=1−2x(1−x)=1−2x+2x2=2(x− |
| )2+ |
| ≥ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
b) x3+y3=(x+y)(x2+xy+y2)=x2+xy+y2=(x+y)2−xy=1−xy=1−x+x2= |
| (2x−1)2+ |
| ≥ |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
14 lis 20:06
Patryk: mógłbyś powiedzieć czemu x2+y2=(x+y)2−2xy
chodzi o rozpisanie
14 lis 20:11
Adamm: x2+y2=x2+2xy+y2−2xy=(x+y)2−2xy
14 lis 20:12
Patryk: O kurde a ja tu jakiejś całki szukam a tu takie proste coś.
Dzięki
A pierwsze wiesz jak zrobić?
14 lis 20:13
Patryk: Albo walić 1)
Kolejne pytanie mam:
w 2 podpunktach to samo:
| | 1 | | 1 | |
1−2x(1−x)=1−2x+2x2=2(x− |
| )2 + |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 lis 20:24
Adamm: y=1−x więc sobie podstawiłem, dalej jest funkcja kwadratowa w postaci kanonicznej
14 lis 20:27
Patryk: OK
I ostatnie

w b) Nie powinno być x
3+y
3=(x+y)(x
2−xy+y
2)
14 lis 20:29
Adamm: powinno, pomyliłem się
14 lis 20:31
Patryk: ok kończę z pytaniami Dzieki wielkie mój umysł zdobył trochę wiedzy o funkcjach kanonicznych
których nigdy nie było

14 lis 20:33
14 lis 20:39
Patryk: Tyle wiem bo sam sie w gimnazjum uczyłem
14 lis 20:47
Patryk: x2−xy+y2=(x+y)2−xy Jak to ? to ostatnie
14 lis 20:54
Patryk: ok nie musisz
14 lis 20:55
Mila:
u=√4+√15+√4−√15>0
u2=(√4+√15+√4−√15)2⇔
u2=4+√15+2*√(4+√15)*(4−√15)+4−√15
u2=8+2*√16−15
u2=10
u=√10
w=√10−2√3−√5>0
w2=10−4√30−10√5+4*(3−√5)
w2=10−4*√5*(6−2√5)+12−4√5
w2=22−4√5*√6−2√5−4√5
w2=22−4√5*√(1−√5)2−4√5
w2=22−4√5*(√5−1)−4√5
w2=22−20+4√5−4√5=2
w=√2
====
14 lis 20:58
Patryk: może ktoś podać funkcję kanoniczną dla 1 − 3x + 3x2
14 lis 21:14
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | |
q=1−3* |
| +3*( |
| )2= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
14 lis 21:20
Adamm: mówi się postać kanoniczną
14 lis 21:21
Patryk: ok dziekuje
14 lis 21:23