pierwiastki i potegi
marek: udowodnij równość
0,(90)+0,0(90)=1
√0,(4) − log
1.5
3√0.(6)=1
moglibyście mi to szczegółowo rozpisać krok po kroku, żebym zrozumiał
13 lis 11:10
ICSP: x = 0,(90)
100x = 90.(90)
100x − x = 90.(90) − 0.(90) = 90
99x = 90
Reszta działa na analogicznej zasadzie.
13 lis 11:12
marek: 1000y = 90,(90)
1000y − 10y = 90,(90) − 0,(90) = 990y=90
13 lis 11:24
marek: z logami nie umiem bo nie przerabialem ich jeszcze
13 lis 11:25
ICSP: Najpierw policz 0,(4) a potem (0,6).
13 lis 11:31
Mariusz:
Nie lepiej z sumy nieskończonego ciągu geometrycznego skorzystać
13 lis 11:50
ICSP: Żadany wzór pojawia się na profilu rozszerzonym a nie podstawowym.
Sam sposób można zaprezentować :
| | 0,90 | | | | 90 | |
0,(90) = 0,90 + 0,0090 + ... = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − 0,01 | | | | 99 | |
ale wątpie aby był on w zrozumiały dla marka.
13 lis 12:05
13 lis 12:06