granica funkcji
OLa123: Do obliczenia mam:
| | sin(x − π/6) | |
lim |
| |
| | √3/2 − cosx | |
x→π/6
wynik to −
√3 
nie wiem czy dobrze mi wyszło
12 lis 13:01
Jerzy:
Raczej nie , wynik to 2
12 lis 13:03
OLa123: podeslę moje rozwiązanie
12 lis 13:22
Jerzy:
| | cos(x − π/6) | | 1 | |
= lim |
| = [ |
| ] = 2 |
| | sinx | | 1/2 | |
12 lis 13:28
12 lis 13:34
12 lis 13:51
Jerzy:
Po co się tak męczyć, skoro są prostsze metody.
12 lis 13:57
OLa123: Może i są ale na początek wolę korzystać z tych wzorów a widzisz co zrobiłam zle?
12 lis 13:59
OLa123: albo pokazałbyś swój sposób?

12 lis 14:20
Jerzy:
Patrz 13:28 ( reguła H )
12 lis 14:20
Adamm: OLa123 reguła Hospitala
12 lis 14:20
OLa123: widzę dziękuje
12 lis 14:25