ostrosłup czworokatny
Alaa: Podstawą ostrosłupa jest kwadrat. Wysokość wychodzi z wierzchołka podstawy. Najdłuższa krawędź
boczna ma długość 18 i tworzy z sąsiednią krawędzią boczną kat 30 stopni. Uzasadnij ze pochyła
ściana boczna jest trójkątem prostokątnym i oblicz objętość ostrosłupa.
11 lis 16:19
Jack:

pytanie o ktorym kacie mowimy, co to znaczy sasiedni, skoro sa one dwie? ;
11 lis 19:24
Jack: ale ta niebieska tworzy ... ten kat
11 lis 19:33
===:
zaćmienie
Jack 
... te ściany to trójkąty przystające
11 lis 19:36
Mila:

m=18
p=a
√2
W ΔSDC:
k2=H2+a2,
W ΔSDB:
m
2=p
2+H
2
m2=2a2+H2
W ΔSBC:
k
2+a
2=
H2+a2+a
2=
H2+2a2=m
2 ⇔ΔSBC− Δprostokątny
ΔSBC≡ΔSAB
Licz dalej sama.
11 lis 19:39
11 lis 19:56
Jack: nie bawilem sie w geometrie od matury
11 lis 20:00