ostrosłup
Alaa: Podstawą ostrosłupa jest kwadrat. Wysokość wychodzi z wierzchołka podstawy. Najdłuższa krawędź
boczna ma długość 18 i tworzy z sąsiednią krawędzią boczną kat 30 stopni. Uzasadnij ze pochyła
ściana boczna jest trójkątem prostokątnym i oblicz objętość ostrosłupa. Proszę o pomoc...ja
nie umiem nawet rysunku do tego zrobić
===:

h
2=18−2a
2
h
2=m
2−a
2
m
2=18−a
2 a przecież a, m i 18 to boki trójkąta BCE ... spełniają one twierdzenie
Pitagorasa zatem trójkąt jest prostokątny. Dodatkowo wiesz,
że ∡BEC=30
o
Dalej banał ... wyznacz a i h a potem objętość