Zadanie nr 8
Puma: Czy uporzadkujemy dokladnie zbior liczb naturalnych przyjmujac ze
a) a porzedza b znaczy a>b
b) a poprzeda b znaczy a jest dzielnikiiem b ?
11 lis 10:47
Puma:
11 lis 15:58
Puma:
11 lis 18:10
Jack: ja bym dal a)
11 lis 18:13
Jack: znaczy dalbym a) gdyby bylo b<a, a nie a>b
11 lis 18:14
Jack: jeszcze raz, te dwa poprzednie moje posty mozna usunac

skoro a poprzedza b, tzn. a < b , wiec a) jakby czesciowo nie pasuje
11 lis 18:15
11 lis 18:17
Puma: No wlasnie zeby bylo a<b to wtedy a poprzedza b
co do b to nie wiem
11 lis 18:18
Puma: To juz nie weim
11 lis 18:22
Puma: To mialobyc
11 lis 18:23
Puma: Poczekam moze pojawi sie Pan Janek191 on ma ta ksiazke do geometrii Pani prof Zofii
Krygowskiej do 1 klasy liceum .
11 lis 18:26
Puma: A tutaj bylby ktos sklonnny pomoc ?
Jest jedna Pani

ale nie smiem sie zwrocic do niej o pomoc
11 lis 19:19
Puma: Tutaj bym prosil
janek191
11 lis 20:33
Janek191:
a) Tak
11 lis 20:46
Janek191:
b) Nie
antysymetria
11 lis 20:47
Puma: Nie moge tego zrozumiec jak jesli a poprzedza b i a>b
wezmy np a=20 i b= 21 bo a poprzedza b a tutaj mamy a>b (nijak mi to nie pasuje .
11 lis 20:49
Puma: Chodzi mi o a ) teraz .
11 lis 20:52
Janek191:
a poprzedza b z def. jeżeli a> b ( inaczej b < a )
Np. a = 5 b = 3
1) a > b ⇒ ∼ ( b > a)
2) a ≠ b ⇒ a > b lub b > a
3) a = 5 b = 3 c = 1
5 > 3 i 3 > 1 ⇒ 5 > 1
Jest to odwrotne uporządkowanie do naturalnego uporządkowania liczb naturalnych
( ℕ , < )
A może się mylę ?
11 lis 20:56
Janek191:
Zobacz s. 33 W. V
11 lis 20:58
Puma: Dziekuje . Musze to przetrawic
11 lis 21:00