w kole poprowadzono cięciwe,tworzącą
kat 30stopni ze średnicą.Cięciwa dzieli średnicę na dwa
odcinki,mające gługości 10 cm i 4cm.Oblicz odległość cięciwy od środka okręgu

| π | ||
α = 30st = | ||
| 6 |
| x | ||
tgα = | ⇒ x = 3tgα | |
| 3 |
| π | √3 | |||
tgα = tg( | ) = | |||
| 6 | 3 |
| √3 | ||
x = 3* | = √3 | |
| 3 |


Kąt rozwarty równoległoboku ma 105 stopni. Dłuższa przekątna AC
dzieli kąt ostry równoległoboku w stosunku 3:2.Odległośc wierzchołków B i D od przekątnej AC
jest równa 5cm.Oblicz obwód tego równoległoboku..
źle.......
Przeczytaj treść zad.
"cięciwa dzieli średnicę " ..... a Ty wzięłaś ,że średnica dzieli cięciwę

Kąt rozwarty równoległoboku ma 105 stopni. Dłuższa przekątna AC
dzieli kąt ostry równoległoboku w stosunku 3:2.Odległośc wierzchołków B i D od przekątnej AC
jest równa 5cm.Oblicz obwód tego równoległoboku..
miara kąta BAD= 180o− 105o= 75o
podział kąta 75o w stosunku 3:2
to na kąty o miarach 45o i 30o
wystarczy?.... rysunek?
wykorzystaj trójkąty prostokątne AED i wyznacz "b" z f. sin450
" " EDC i " " "a" z f. sin30o
oraz podaj wartość obwodu: L= 2a +2b
powodzenia