trygonometria
Fruu: Wyrazenie √12+12√12+12cosα zapisz w najprostszej postaci.
0≤α≤π. Niestety nie mam w ogole pomyslu na zadanie.
10 sty 18:02
paziówna: | | 1 | | 1 | | 1 | |
co jest pod drugim pierwiastkiem: tylko |
| czy ( |
| + |
| cosα)? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
10 sty 18:09
Fruu: jest pod drugim pierwiastkiem: 12+12cosα
10 sty 18:11
Fruu: Jest ktos w stanie pomoc?
10 sty 18:32
Fruu: paziówna w Tobie moc
10 sty 19:45
paziówna: na razie nic nie wymyśliłam, ale już zbieram posiłki
10 sty 20:31
paziówna: Fruu, dobra wiadomość! mam!

już piszę
10 sty 21:03
Fruu: super!
10 sty 21:10
paziówna: zamysł jest taki:
cos2α = 2cos2α − 1
√12 + 12√12 + 12cosα = √12 + 12√12(1 + cosα) =
√12 + 12√12(1 + 2cos(α2 −1) = √12 + 12cos(α2) =
√12(1 + cos(α2)) = √12(1 + 2cos(α4) − 1) = cos(α4)
10 sty 21:11
Fruu: o cholercia, bede musial to krok po kroczku przeanalizowac =) dzieki!
10 sty 21:19