zespolone
hiko: pierwiastki z liczb zespolonych
a)
3√−8i
licze:
|z|=8, α=3/2π
w
0=2(cos0.5π + i*sin0.5π) = 2i
w
1=2(cos7/6π + i*sin7/6π) = −
√3−1
w
2=2(cos11/6π + i*sin11/6π) = 1 −
√3*i
z odpowiedziami nie zgadza mi się w
2=
√3−i
czy ja gdzies zrobilem blad, czy to w odpowiedziach jest blad

pomocy
8 lis 22:34
hiko: sprawdzalem dziesiątki razy, i nie moge dostrzec błędu
8 lis 22:38
Mila:
| | 11π | | π | | π | | √3 | |
cos |
| =cos(2π− |
| )=cos |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | |
| | 11π | | π | | π | | 1 | |
sin |
| =sin(2π− |
| )=−sin |
| =− |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | |
8 lis 22:51
hiko: dziękuję!
nie wiem dlaczego, ale myślałem, że 11/6π=330, więc 330−270=60 i dlatego liczyłem cosinus60 i
sinusa 60
8 lis 22:56
hiko: za długo przerwa po maturach i mi sie pomieszały wzory redukcyjne
8 lis 22:58
Mila:
Ja na ogół wykorzystuję 180o i 360o i nie muszę zmieniać funkcji, tylko znak ustalam.
8 lis 23:29
hiko: to faktycznie dobry sposób na uniknięcie głupiego błędu
takie pytanie:
równanie: z3−2z2+12z+√z−1=0
nie jest równaniem wielomianowym, ponieważ, występuje tam niewiadoma pod pierwiastkiem czyli
potęga o wykładniku nienaturalnym, zgadza się?
8 lis 23:54
9 lis 00:43
hiko: kolos już jutro, wiec z checia zerkne
9 lis 00:44
hiko: zastanawiam się jak to jest z i2 a mianowicie w przypadku gdy:
{z:im(z+i2−i)>0}
=> im(x+iy−1−i)>0
czyli "warunek" spełnia tylko: y−1>0
tak? mozliwe, ze to trywialne, ale wole sie upewnic
9 lis 01:15
hiko: nie było pytania
9 lis 02:39