zespolone
kyrtap: z
6 = −64
z =
6√−64
IzI =
√642 = 64
sinα = 0
α = 0
| | 0+2π | | 0+2π | | 1 | | √3 | |
w0 = 2( cos |
| + isin |
| ) = 2( |
| + |
| ) = 1 + √3 dobrze |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
wyliczony pierwszy pierwiastek ?
31 paź 20:38
Janek191:
cos α = − 1 !
31 paź 20:40
kyrtap: o ja
31 paź 20:41
kyrtap: liczę od nowa ale cała procedura dobrze tak?
31 paź 20:41
Janek191:
31 paź 20:43
kyrtap: czy ten uśmiech mówi że tak?
31 paź 20:43
kyrtap: czyli w
0 =
√3 + i
31 paź 20:45
kyrtap: dziwnie mi wychodzi z tymi pierwiastkami
31 paź 20:47
kyrtap: jeżeli w
1 = 2 to chyba coś nie tak prawda
31 paź 20:49
kyrtap: ktoś zweryfikuje to?
31 paź 20:54
Mały Książę: masz rację, jest błąd
31 paź 20:55
Mały Książę: ja się nie znam na matematycę przyszłem popatrzeć tylko

niestety
31 paź 20:55
kyrtap: dobra zapomniałem " i " teraz pasi
31 paź 20:58
Mila:
z
6=−64
z=
√−64
|z|=64 ( −64 to liczba rzeczywista, gdzie leży?)
φ=π
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
z=6√64}*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
z0=6√64*(cos( |
| )+i sin( |
| )) |
| | 6 | | 6 | |
| | 3π | | 3π | | π | | π | |
z1=2*(cos |
| +i sin |
| )=2*(cos |
| +i sin |
| )=2*(0+i*1)=2i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
Licz dalej
31 paź 21:12
kyrtap: wyliczyłem ale trapi mnie to że metodą szybszą błędnie wyliczyłem chodzi mi o to że mogę
domyślić się 2 pierwiastków a mianowicie 2i oraz −2i potem i potem liczę pozostałe pierwiastki
31 paź 21:30
bezendu: Wiesz co to jest sześciokąt foremny ? Koło trygonometryczne? W takich zadaniach to jest
niezbędne. Na kolosie nie zdążysz zrobić wszystkich zadań bez tej wiedzy.
31 paź 21:37
kyrtap: na czym polega koło trygonometryczne?
31 paź 21:44
kyrtap: przy 8 pierwiastkach naprawdę wychodzi dużo liczenia
31 paź 21:45
bezendu:
| | δ | | δ | |
Jeden z pierwiastków tego wielokąta jest w punkcie zo=n√r(cos |
| +sin |
| ) a kąty |
| | n | | n | |
| | 2π | |
pomiędzy promieniami wodzącymi sąsiednich wierzchołków są równe |
| |
| | n | |
Zbiór pierwiastków stopnia n≥3 z liczby zespolonej pokrywa się ze zbiorem wierzchołków n−kąta
formenego.
31 paź 21:52
bezendu:
Koło trygonometryczne to akurat dla argumentu. Dla pierwiastków stopnia n≥3 korzystamy z n−kata
formnego.
pierwiastek stopnia 3 trójkąt rówwnoboczny
pierwiastek stopnia 4 kwadrat
pierwiastek stopnia 5 pięciokąt foremny
itd itp
31 paź 21:56
Mila:
Obejrzę "Różyczkę", to wyjaśnię szybszą metodę.
31 paź 21:56
kyrtap: ale to i tak nie zmienia faktu bezendu że muszę korzystać ze wzoru
31 paź 21:58
bezendu:
Ale nie 8 razy !
Ciekawe jak będziesz mieć pierwiastek stopnia 12. To co 12 razy pod wzór ?
31 paź 22:00
kyrtap: no to jak podaj twój sposób na jakimś prostym przykładzie bo nie czaję
31 paź 22:02
bezendu:
Za dużo pisania, sam spróbuj zrobić, proste zadanie na początek
Oblicz 3√−27
Korzystasz z tego co podałem 21:52. za n podstawiasz 3 i masz trójkąt równoboczny
31 paź 22:08
kyrtap: mam kąty po 120 stop
31 paź 22:13
kyrtap: promień wodzący r = 27
31 paź 22:15
kyrtap: z0 = 3( cos120 + isin120) tak?
31 paź 22:17
bezendu:
Źle. I na studiach piszemy w radianach a nie stopniach.
Ja już uciekam, Mila Ci wyjaśni lepiej ode mnie.
31 paź 22:20
kyrtap: czekam na Milę mam nadzieję że 2 sposoby będę umiał
31 paź 22:21
31 paź 22:28
kyrtap: też trzeba trochę liczyć i tak
31 paź 22:46
Mila:
z=
6√−64
|−64|=64
z
0=2i sprawdzam, (2i)
6=2
6*(i
2)
3=−64
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=2i*(cos |
| +i sin |
| ), k∊{1,2,3,4,5} |
| | 6 | | 6 | |
No to liczymy:
| | 2π | | 2π | | 1 | | √3 | |
z1=2i*(cos |
| +i sin |
| )=2i*( |
| +i* |
| )=−√3+i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 4π | | 4π | | 2π | | 2π | | 1 | | √3 | |
z2=2i*(cos |
| +i sin |
| )=2i*(cos |
| +i sin |
| )=2i*(− |
| +i |
| )⇔ |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
z
2=−
√3−i
z
3=2i*(cosπ+i sinπ)=2i*(−1+i*0)=−2i
z
4=
z
5=
1 lis 00:17
Mila: ?
1 lis 00:27
kyrtap: ok dzięki
1 lis 00:28
Mila:
Policz do końca, jak widzisz tu nie szukasz φ.
1 lis 00:29
kyrtap: | | 8π | | 8π | | 4 | | 4 | |
z4 = 2i * (cos |
| + i sin |
| ) = = 2i (cos |
| π + i sin |
| π) = 2i (cos(π + |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
|
| ) + i sin(π + |
| )) = 2 i (− |
| + i (− |
| )) = −1 − √3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
1 lis 00:38
kyrtap: chyba ten sposób będzie dobry dla mnie
1 lis 00:39