trygonometria
goska: Mogłby ktoś mi wytlumaczyć, dlaczego ta nierównosc jest prawdziwa
sin220 > sin250
8 lis 21:02
321: Wpisz sobie w kalkulatorze ile wynosi sinus z 220 a ile z 250
8 lis 21:05
PW: 220 i 250 to są miary stopniowe, czy liczby?
8 lis 21:05
goska: miary stopniowe
8 lis 21:06
8 lis 21:34
Mila:

sin(220
o)=sin(180
o+40
o)=−sin(40
0)
sin(250
o)=sin(180
0+70
0)=−sin(70
o)
[sinus w I ćwiartce jest funkcją rosnącą]⇔
sin40
o<sin(70
o) /*(−1)
−sin(40
o)>−sin(70
o)
8 lis 21:35
goska: dziekuje
8 lis 21:46