tryg
zef:
| | 5π | | 5π | |
3x= |
| +2kπ lub 3x=π− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 2 | | π | | 2 | |
x= |
| + |
| kπ lub x=− |
| + |
| kπ |
| | 12 | | 3 | | 12 | | 3 | |
Może ktoś sprawdzić czy się wszystko tutaj zgadza ?
7 lis 18:11
PW: W zakresie od 0 do 2π:
| | π | | 5 | |
3x = π + |
| = |
| π − dobrze |
| | 4 | | 4 | |
lub
| | π | | 7 | |
3x = 2π − |
| = |
| π − tu masz źle |
| | 4 | | 4 | |
7 lis 18:34
zef: Czemu tu jest źle ? Skorzystałem ze wzoru
x=xo+2kπ lub x=(π−xo)+2kπ
7 lis 18:45
zef: Wszystko już widzę na wykresie, ale czy ten wzór jak tak jest zły w tym przypadku ?
7 lis 18:49
7 lis 18:50
7 lis 18:53
PW: Niebezpieczne jest korzystanie z takich "kompendiów". Mówią o sytuacji, gdy a >0, tylko tego
wyraźnie nie zaznaczyli.
7 lis 18:57
zef: To w jaki sposób najlepiej rozwiązywać takie przykłady ? Jest sposób bez rysowania wykresu ?
Jakiś wzór ?
7 lis 18:59
PW: Myślę, że bezpieczniej jest rysować wykresy niż zapamiętywać wzory.
Dobrze jest rysować wykresy sinusa i kosinusa na przedziale [−π, π). Przedział ma długość
okresu, a więc wszystkie inne rozwiązania różnią się o wielokrotność okresu, natomiast lepiej
widać te podstawowe rozwiązania (dla kosinusa symetryczne względem osi OY, dla sinusa
| | π | | π | |
symetryczne względem osi x = |
| − te dodatnie − lub osi x = − |
| − te ujemne). |
| | 2 | | 2 | |
7 lis 19:07
zef: Dziękuję za wyjaśnienie, jednak bardzo by mi zależało gdyby Mila się wypowiedziała jeśli
chodzi o ten wzór.
7 lis 19:09
Adamm: | | 7π | |
przecież wzór jest poprawny, obejmuje wartość |
| |
| | 4 | |
7 lis 19:14
zef: Ale nie wiem czy obejmuje też inne wartości, według odpowiedzi wynik to :
| | 7π | | 2 | | −π | | 2 | |
x= |
| + |
| kπ tutaj mi wyszło |
| + |
| kπ gdzie k∊C ale chyba i to i to jest |
| | 12 | | 3 | | 12 | | 3 | |
dobre bo te wartości w obu przypadkach dla k∊C będą takie same
7 lis 19:19
7 lis 19:24
zef: Adamm
Tak dla k=1 będzie się to zgadzało ale jak sprawdzić czy wszystkie wyniki się pokryją ?
7 lis 19:26
Adamm: | | 2 | |
różnią się o |
| π, chyba oczywiste że się pokrywają |
| | 3 | |
7 lis 19:27
zef: Chyba już sam wiem.
| | 2π | |
sin3x okres tej funkcji to |
| |
| | 3 | |
| −π | | 2 | | 7π | | 2 | |
| + |
| kπ= |
| + |
| kπ |
| 12 | | 3 | | 12 | | 3 | |
| 8π | | 2π | |
| = |
| czyli okres naszej funkcji, wszystko się zgadza, dziękuję Panowie, z tego |
| 12 | | 3 | |
wynika że obie odpowiedzi są dobre.
7 lis 19:29
PW: Tak.
Cofam to co napisałem − że nie ma takiego wzoru.
Po prostu takie podejście jest sprzeczne z moimi nawykami. Uczyli dziecko: "Weź przedział o
długości 2π, np. [0, 2π) i znajdź rozwiązania podstawowe".
Tak się przyzwyczaiłem, i jest to sposób dobry, widoczny na wykresie.
7 lis 19:47
Mila:
| | π | | π | | 5π | |
x1= |
| +2kπ lub x2=π− |
| +2kπ⇔x2= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 5π | |
x1=x0+π+2kπ lub x2= |
| +π+2kπ |
| | 6 | |
[przesunięcie poprzednich rozwiązań o π, ja tak rozwiązuję w przedziale <0,2π> ]
albo można x
2=2π−x
0 patrz wykres i czerwoną linię, tak podał
PW
| | 7π | | 11π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
Teraz spróbuj swój przykład rozwiązać.
7 lis 20:17
zef: Milu dziękuję za wytłumaczenie

Swój przykład rozwiązałem korzystając z gotowego wzoru, bo i ze wzoru i sposobem PW wychodzi
dobry wynik
7 lis 20:57
Mila:
7 lis 21:35