wklęsłość i wypukłość
Andzia: | | 4 | |
Wyznacz przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji f(x)=x+ |
| |
| | x−5 | |
| | 8 | |
Obliczyłam już drugą pochodną y''= |
| |
| | (x−5)3 | |
i zauważyłam że nie ma punktów przegięcia. W takim wypadku funkcja nie jest wklęsła ani
wypukła?
6 lis 22:19
6 lis 22:24
PW: Andzia, przecież już dostałaś ten wykres:
335386. Nie kojarzysz odpowiedzi na własne
pytania?
Wklęsłość i wypukłość nie zależą od istnienia punktów przegięcia.
6 lis 22:29
Andzia: Więc funkcja jest wypukła dla x∊(5;+∞) i wklęsła dla x∊(−∞;5)?
6 lis 22:43
Janek191:

Dla x < 5 jest y '' < 0 ⇒ f jest wklęsła
Dla x > 5 jest y '' > 0 ⇒ f jest wypukła
| | 4 | |
Patrz też na wykres funkcji f(x) = x + |
| |
| | x − 5 | |
7 lis 07:32