PW: Albo standardowe "szkolne" podejście − dla jakich w równanie
ma rozwiązanie (co najmniej jedno)?
x
2 − 5x + 4 = wx − 5w, x≠5.
(1) x
2 − (w + 5) x + 4 + 5w = 0, x≠5.
Δ = w
2 + 10 w + 25 − 16 − 20w = w
2 − 10w + 9 = (w−1)(w−9)
Δ < 0 dla w∊(1, 9) − równanie (1) nie ma rozwiązań − takie
w nie należą do zbioru
wartości.
Skrupulatni sprawdzą, że dla w = 1 równanie (1) ma postać
(x−3)
2 = 0, x≠5,
a dla w = 9
(x − 7)
2 = 0, x≠5,
a więc w obu wypadkach rozwiązania istnieją.
Odpowiedź: Zbiorem wartości funkcji jest R\(1, 9) (dokładnie to samo, co na wykresie
Janka191.