prawdopodobienstwo
kasia: Mam zadanie do którego nie wiem jak się zabrać. Umieszczamy 10 obiektów na trzech miejscach.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że każde miejsce będzie zajęte przez minimum dwa obiekty?
5 lis 15:45
g: Miejsce A może zawierać 2,3,..,6 obiektów. Jeśli zawiera np. 3, to miejsce B może zawierać
2, 3, ..., 5. Przy takich ograniczeniach miejsce C zawsze będzie zawierać ≥ 2 obiekty.
| | | |
3 obiekty z 10 mogą być wybrane na | sposobów. |
| | |
|Ω| = 3
10
|A| =
5 lis 17:54
Iryt:
Zależy jakie są te obiekty , czy różne?
5 lis 18:10
PW: Chyba prościej będzie najpierw w każdym miejscu umieścić po 2 obiekty, a potem pozostałe 4
obiekty już zupełnie dowolnie.
5 lis 18:13
PW: Tak, Iryt ma rację! Jeżeli obiekty są nierozróżnialne, jak piłki tenisowe, to liczbę ich
rozmieszczeń można opisac jako liczbę rozwiązań równania
2+x1 + 2+x2 + 2+x3 = 10,
xj ∊N, j = 1, 2, 3.
Jeżeli obiekty są rozróżnialne, to zadanie jest trudniejsze.
5 lis 18:26
g: No to niech będą nierozróżnialne. Sama liczba rozmieszczeń jeszcze nie załatwia sprawy, bo
różne rozmieszczenia zachodzą z różnymi prawdopodobieństwami.
5 lis 20:13
Iryt:
Jeśli masz odpowiedź to podaj, wtedy będziemy wiedzieć, czy obiekty są rozróżnialne.
5 lis 20:43
Iryt:
1) obiekty nierozróżnialne
10−3*2=4
x
1+x
2+x
3=4
liczba rozmieszczeń:
2) obiekty rozróżnialne: 10−3*2=4
4=4+0+0
4=3+1+0
4=2+2+0
4=2+1+1
Rozkład 10 kul:
10=6+2+2
10=5+3+2
10=4+4+2
10=4+3+3
|Ω|=3
10
PW, proszę o opinię.
5 lis 21:21
kasia: W zadaniu obiekty sa nierozróżnialne
6 lis 12:31
PW: Jeśli tak, to
Iryt podała dobry wzór na liczbę rozwiązań równania
x
1 + x
2 + x
2 = 4 (xj∊{0, 1, 2, 3, 4}),
czyli szukane prawdopodobieństwo jest równe
gdzie |Ω| jest liczbą rozwiązań równania
x
1 + x
2 + x
3 = 10, (xj∊{0, 1, 2, 3, ... ,10})
(liczbą wszystkich możliwych rozmieszczeń 10 kul w 3 pojemnikach).
Iryt,

czuję się nieswojo, gdy proszą mnie o opinię − jest tu wielu lepszych.
6 lis 13:23
kasia: a jaka bedzie dokładna wartość |Ω|?
6 lis 13:59
PW: Tutaj:
204660 31 maja 2013 r. pokazałem jak wygląda wzór i skąd się bierze (dowód dla 16
piłek wkładanych do 4 pojemników).
U nas jest 10 piłek i 3 pojemniki.
Jeżeli nie znasz tego wzoru, to warto poczytać.
6 lis 14:14
g: Wzór P = |A| / |Ω| można stosować jedynie wtedy, gdy prawdopodobieństwa poszczególnych
zliczanych zdarzeń są jednakowe. Tu tak nie jest, poszczególne rozwiązania czyli zestawy
(x1,x2,x3) mają różne prawdopodobieństwa.
6 lis 14:50
kasia: dziękuję bardzo za pomoc!
6 lis 14:52
Mila:
Kasiu to LO czy studia? Skąd to zadanie?
Sformułowanie nie jest precyzyjne.
6 lis 17:22