Zadanie
zef: Macie może jakieś fajne zadanie na wieczór na myślenie ?
4 lis 22:07
Metis: SENS ISTNIENIA
4 lis 22:08
Metis: Dałem Ci zadanie na całe życie
4 lis 22:09
zef: Wolałbym jakieś prostsze
4 lis 22:09
Metis: Oprócz tego mam tylko trudniejsze
4 lis 22:10
zef: Nic z maturalnych materiałów Ci nie zostało ? Może tam coś ciekawego było
4 lis 22:12
Metis: Maturalna rozprawka o miłości!
![](emots/2/zeby.gif)
Szkoda, że
ZKS nie ma
![emotka](emots/1/smutny.gif)
on miał świetne zadanka.
4 lis 22:14
4 lis 22:15
Metis: Dobry wieczór
Etuś ![emotka](emots/1/jablko.gif)
Jak zdrowie, samopoczucie?
4 lis 22:17
5-latek: Metis aTy juz zapomniales (wiesz o czym . Jesli tak to dobrze
MI idzie ciezko
zef pomysl sobie ze fajnie byloby polozyc sie spac i sie poloz
4 lis 22:17
Metis: Krzyśku zerknij na pocztę
4 lis 22:18
zef: Znalazłem czasu w piątek wieczorem to coś bym porozwiązywał
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Sen nie zając.
4 lis 22:20
Metis: Wywołajmy
ZKS z
lasu
4 lis 22:22
Eta:
Rozwiąż równanie :
(x−6)(x−2)(x+1)(x+3)= 91x
2
powodzenia
4 lis 22:25
Jack: Chciałem dac to samo co Eta tylko nierownosc...ahh
4 lis 22:26
Eta:
4 lis 22:26
Mila:
1) Podaj zbiór wartości funkcji:
f(x)=
√2*(sinx+cosx)
2) Wyznacz wszystkie wartości parametru p (p∊R) dla ktorych równanie :
3cos
2x=(p+1)*cosx
| 3π | | π | |
ma w przedziale (− |
| , |
| ) tylko 3 różne rozwiązania, |
| 2 | | 2 | |
z których dwa są ujemne, a jedno dodatnie.
4 lis 22:27
Ajtek:
Eta, co to za koszmarek
![](emots/2/zeby.gif)
.
Witam Obecnych!
4 lis 22:29
Metis: Witaj
Ajtek
4 lis 22:30
Ajtek:
Metis, a może
4 lis 22:31
Metis: Dzisiaj można
4 lis 22:32
zef: Póki co nie dostrzegłem niczego ciekawego w tym równaniu wymnożenie pewnie nic mi nie da..
Zajmę się zadaniami od Mila:
| π | | π | |
1)√2(sinx+cosx)=√2(√2sin( |
| +x))=2sin( |
| +x) czyli Zw to <−2;2> |
| 4 | | 4 | |
4 lis 22:33
Ajtek:
Eta ma
πii......, może się podzieli
4 lis 22:33
Eta:
Ejjj
zef
4 lis 22:34
zef: Eta a jakaś mała podpowiedź do tego równania ?
4 lis 22:37
Eta:
Chciałeś zadanie na "myślenie" .......... to włącz myślenie
4 lis 22:38
zef:
2)
3cos
2x=(p+1)cosx
| 3π | | π | |
3cos2x−(p+1)cosx=0 hmm.. przedział to (− |
| ; |
| ) czyli 2 miejsca zerowe cosinusa |
| 2 | | 2 | |
jednak one się nie liczą więc.
Myślałem tutaj nad podstawieniem za cosx ale nie wiem jak dobrac jakiekolwiek warunki
4 lis 22:40
5-latek: To w takim razie masz na myslenie
Ile miejs zerowych ma funkcja y=x
2+2x+m jesli wspolczynnik m jest liczba ujemna .
2) O jaka liczba nalezy zwiekszyc kazdy czynnik iloczynu 13*15 aby wartosc tego iloczynu
zwiekszyla sie o 288 ?
3) dane sa dwa okregi wspolsrodkowe o promieniach 22cm i 13cm
Prosta przecinajaca okregi wyznacza dwie cieciwy z ktorych jedna jest dwa razy dlusza od
drugiej
Jak jest odleglosc wspolnego srodka obu okregow od tej prostej .
| 3 | |
4) Ulamek |
| przedsatw w postaci sumy lub roznicy dwoch ulamkow z ktorych jeden ma |
| 4 | |
mianownik 2 a drugi 4 . Ile rozwiazan ma zadanie?
4 lis 22:41
Metis:
4 lis 22:45
zef: Chwila chyba wiem co mogę zrobić z tym równaniem mam jednak jeden pomysł !
4 lis 22:50
Eta:
Myśl dalej ..... bezradność nie zwalnia od myślenia
4 lis 22:57
Mila:
1) dobrze.
2) wyłącz cosx przed nawias.
4 lis 22:58
Eta:
zad.2/ Oblicz dokładną wartość : cos105o*cos75o
4 lis 22:58
Eta:
I co? Prosił o zadania i .......................... poszedł sobie
4 lis 23:05
Metis: Albo myśli
4 lis 23:07
Eta:
4 lis 23:10
zef: Rozwiązuję dalej równanie, jeszcze troszkę
4 lis 23:10
5-latek: Pewnie sie teraz zastanawia po co prosil
4 lis 23:11
Metis: 5−latku, odpisałem
4 lis 23:12
Eta:
To idę na herbatkę .... myślę,że jak wrócę .........
4 lis 23:12
Jack: Zef napisz na gg xd
4 lis 23:12
zef: (x−6)(x−2)(x+1)(x+3)= 91x
2 Spróbuję jednak wymnożyć
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
(x
2−8x+12)(x
2+4xc+3)=91x
2
x
4+4x
3+3x
2−8x
3−32x
2−24x+12x
2+48x+36=91x
2
x
4−4x
3−17x
2+24x+36=91x
2
x
4−4x
3−8x
2−9x
2+24x+36=91x
2
x
4−4x
3−8x
2+24x+36=100x
2
(x
2+ax+b)(x
2+cx+d)=100x
2
L= x
4+cx
3+dx
2+ax
3+acx
2+adx+bx
2+cxb+bd=x
4−4x
3−8x
2+24x+36
L= x
4+(c+a)x
3+x
2(d+ac+b)+(cb+ad)x+bd=x
4−4x
3−8x
2+24x+36
c+a=−4
d+ac+b=−8
cb+ad=24
bd=36
Teraz zajmuje się tym układem równań.
4 lis 23:14
Jack: matko jedyno, innym sposobem !
4 lis 23:15
5-latek: Tak
Metis czytalem .
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dziekuje za dobre slowo . Jutro poslucham w ciszy .
4 lis 23:15
Metis: ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Koniecznie
4 lis 23:17
zef: Aj źle zapisałem układ ma być taki:
(x
2+ax+b)(x
2+ax+b) aby dostać kwadrat jakiegoś wyrażenia
x
4+x
3a+bx
2+ax
3+a
2x
2+axb+bx
2+bax+b
2=x
4−4x
3−8x
2+24x+36
x
4+x
3(2a)+x
2(2b+a
2)+x(2ab)+b
2=x
4−4x
3−8x
2+24x+36
b
2=36 czyli b=6 lub −6
2a=−4 czyli a=−2
2b+a
2=−8
4+2b=−8
2b=−12
b=−6 czyli b=6 odpada
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Wracam do równania:
(x
2+ax+b)
2=(x
2−2x−6)
2
(x
2−2x−6)
2=100x
2
|x
2−2x−6|=|10x|
x
2−2x−6=10x lub x
2−2x−6=−10x
x
2−12x−6=0 lub x
2+8x−6=0
Δ
1=144+24=168
x2=6+
√42
Δ
2=64+24=88
x2=−4−
√22
odp: x∊{6−
√42,6+
√42,
√22−4,−4−
√22}
Koniec !
4 lis 23:23
Eta:
(x+1)(x−6)= [(x
2−2x−6)−3x]
(x−2)(x+3)= [(x
2−2x−6)+3x]
i mamy : (x
2−2x−6)
2−9x
2=91x
2
|x
2−2x−6|=|10x|
.......................
4 lis 23:30
Metis: U mnie miałbyś 10/10
4 lis 23:30
Eta:
i widzisz ? ............................. tracisz cenny czas
4 lis 23:31
zef: Od teraz zacznę uważniej patrzeć na nawiasy !
4 lis 23:31
zef: (a+b)(a−b)=a
2−b
2 rozwiązało tutaj całe zadanie
4 lis 23:33
Eta:
4 lis 23:33
Jack: To masz zef 2 ode mnie
1) bardzo podobne do tego od Ety, czyli
(x−1)(x−3)(x+5)(x+7) = 297
2)
√2x + 2√x−1 − √2x − 2√x−1 , dla x>1
oczywiscie pod pierwiastkiem jest cale x−1 a nie tylko x (patrz to na czerwono)
4 lis 23:36
Eta:
jeszcze zad 2/ ode mnie ..... czeka
4 lis 23:52
zef: 1)
(x−1)(x−3)(x+5)(x+7)=297 Napełniony doświadczeniem zebranym w poprzednim zadaniu posprawdzam
iloczyn 2 nawiasów
![](emots/2/zeby.gif)
(x−1)(x+5)=x
2+4x−5
(x−3)(x+7)=x
2+4x−21
(x
2+4x−5)[x
2+4x−5)−16]=297
(x
2+4x−5)
2−16(x
2+4x−5)−297=0
x
2+4x−5=t
t
2−16t−297=0
Δt=256+1188=1444
√Δ=38
podstawiamy:
1)x
2+4x−5=−11 lub 2)x
2+4x−5=54
1)x
2+4x+6=0 lub 2)x
2+4x−59=0
Δ
1=16−24=−8 <0
Δ
2=16+236=252
x2=3
√7+2
Chyba na ciekawy sposób rozwiązania tego równania wpadłem
4 lis 23:56
zef: x1=3√7−2
x2=2−3√7
Mała poprawka na sam koniec
4 lis 23:57
zef: x1=3
√7−2
**x2=−2−3
√7 Klawisz mi się nie wcisnął !
4 lis 23:58
Mila:
Skoro tak pozytywnie zainspirowała Cię Eta,
to masz jeszcze jedno z tej serii:
(x2−x+1)3−6(x2−x)2−2(x2−x+2)=0
5 lis 00:00
zef: Od momentu t2=.. jest źle zapomniałem 54 podzielić przez 2 czyli t2=27
x
2+4x−5=27
x
2+4x−32=0
Δ=16+128
Δ=144
I to są ostateczne odpowiedzi, sorki za zamieszanie.
5 lis 00:01
Mila:
zef Ważne, że kierunek dobry , a drogę wyboistą trzeba pokonywać.
5 lis 00:02
zef: Mila zajmę się tym równaniem jutro, ale już widzę na nie fajny sposób
5 lis 00:02
Jack: sposob ciekawy jednak nadal troche dlugi.
gdy masz
(x−1)(x+5) = x
2 + 4x − 5
(x−3)(x+7) = x
2 + 4x − 21
to mozesz zauwazyc, ze
x
2 + 4x
− 5 = x
2 + 4x
−13 + 8
x
2 + 4x
− 21 = x
2 + 4x
−13 − 8
zatem
(
x2 + 4x − 13 +8)(
x2 + 4x − 13 − 8) = 297
co za tym idzie
(x
2 + 4x − 13)
2 − (8
2) = 297
(x
2 + 4x −13)
2 − 361 = 0
(x
2 + 4x −13)
2 − 19
2 = 0
(x
2 + 4x − 13 − 19)(x
2+4x − 13 + 19) = 0
i teraz 2 delty
5 lis 00:04
Mila:
Też ładnie.
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dobranoc wszystkim
5 lis 00:13
zef: Zapiszę jakoś sensownie rozwiązanie zadania od Jacka 23:36
(x−1)(x−3)(x+5)(x+7) = 297
(x−1)(x+5)=x
2+4x−5
(x−3)(x+7)=x
2+4x−21
(x
2+4x−5)(x
2+4x−21)=297
(x
2+4x−5)(x
2+4x−5−16)=297
(x
2+4x−5)
2−16(x
2+4x−5)−297=0
niech t=(x
2+4x−5) wtedy:
t
2−16t−297
Δ
t=256+1188=1444
√Δ=38
Podstawiam:
x
2+4x−5=27 lub x
2+4x−5=−11
x
2+4x−32=0 lub x
2+4x+6=0 ⇒[ODPADA, Δ<0]
Δx=16+128=144
Teraz jest czytelniej, może się komuś przyda, nie aż taki długi ten mój sposób
5 lis 00:13
zef: Dobranoc, do jutra
5 lis 00:14
Eta:
Miłych snów
5 lis 00:14
Metis:
5 lis 00:15
g: Co jest większe sin(tg(x)) czy tg(sin(x)) dla x małego dodatniego ?
5 lis 14:07
morylone:
1 ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach
a) 10 9 8 7 b)9 10 10 10 c) 9 10 9 8 d)9 9 8 7
2 Na ile sposobów można posadzić 5 osób na 2 krzesłach
5 lis 14:23
zef: Morylone
Z tego co mi wiadomo nie ma cyfry takiej cyfry jak "10"
Wracając do równania od Mila
(x
2−x+1)
3−6(x
2−x)
2−2(x
2−x+2)=0
Niech x
2−x=t−1
(t)
3−6(t−1)
2−2(t+1)=0
t
3−6t
2+12t−6−2t−2=0
t
3−6t
2+10t−8=0 , szukam pierwiastków wymiernych.
(t−4)(t
2−2t+2)=0
(t−4)(Δ<0)=0
t=4
x
2−x=4−1
x
2−x−3=0
Δ=1+12
5 lis 14:52
5 lis 14:59