Zapisz zbiory w postaci przedzialu lub ich sumy
gosiszamc: d) D = {x nalezy do R: |x−6| >|x2−5x+9|}
e) E = {x nalezy do R: |x−2| = |x−1| − |x+1|≥−5}
f) F= {x nalezy do R: |x3 − x| +2x >2
4 lis 17:58
4 lis 18:02
PW: Panie mój, to nie jest "zbiór x należy do R:...", ino "zbiór x należących do R: ...",
a znaczek ∊ jest pośrodku nad okienkiem edycyjnym − do kliknięcia.
W zadaniu d)
x2 − 5x + 9 > 0
dla wszystkich x∊R, a więc moduł po prawej stronie można pominąć. Dalej rozpatrywać osobno
nierówność na przedziałach (−∞, 6) oraz <6,∞)
4 lis 18:09