trygonometria
jasny: Posługując się funkcjami arcsin(x), arccos(x) mam przedstawić w postaci trygonometrycznej
liczbę zespoloną z=−2−3i, noi to jest III cwiartka i α nie należy do przedziałów arcsin i
arccos. Podejrzewam ze trzeba coś z wzorów redukcyjnych pomoże ktoś ?
2 lis 22:26
jasny:
2 lis 23:50
2 lis 23:53
jasny: ok dzieki
2 lis 23:57
Mila:
Coś trzeba przesunąć, nie chcę wprowadzić w błąd.
Już dzisiaj nie kojarzę, może JC tu spojrzy.
2 lis 23:58
jc:
α = π + atan 3/2
z = √13(cos α + i sin α)
3 lis 00:08
5-latek: Natomiast Eustachy Tarnawski w swojej ksiazce do matematyki (1977r) podaje normalnie kąt w
stopniach
np z=2−3i
tgφ= −1,5
Ztabli odczytujemy ze tgφ=1,5 dla φ≈56o20'
Uwzgledniajac polozenie punktu na plaszcztnie zespolonej zjadziemy dla argumentu φ
przyblizona wartosc 360o−56o20' lub
(−56,20' )
|z|= √13 wiec z≈√13[(cos(−56o,20' )+isin(−56o20')]
Stosuje takze inny zapis
z≈√13|(−56o20')
3 lis 00:14
jc: 5−latku, w zadaniu były dwa minusy: z = −2−3i.
3 lis 00:26
5-latek: Tak jc
Ja przepisalem zadanie z ksiazki
3 lis 00:32
Mila:
z=−2−3i
|z|=
√13
| | 2 | | 3 | |
cosφ=− |
| i sinφ=− |
| |
| | √13 | | √13 | |
| | 2 | | 2 | |
φ∊III ćwiartki ∧ φ=arccos(− |
| )=π+arccos |
| |
| | √13 | | √13 | |
| | 3 | | 2 | |
φ=arcsin(− |
| )=π+arcsin |
| |
| | √13 | | √13 | |
| | 2 | | 2 | |
z=√13*(cos(π+arccos |
| )+i sin(π+arcsin |
| ) |
| | √13 | | √13 | |
3 lis 13:41
witam: δ xD
3 lis 16:55
Mila:
Ostatnie 2 linijki −jest literówka .
Ma być:
| | 3 | | 3 | |
φ=arcsin(− |
| )=π+arcsin |
| ) |
| | √13 | | √13 | |
| | 2 | | 3 | |
z=√13*(cos(π+arccos |
| )+i sin (π+arcsin |
| ) ) |
| | √13 | | √13 | |
3 lis 17:07