okrag opisany na trojkacie
wojt: oblicz promien okregu opisanego na rownoramiennym trojkacie prostokatnym ktorego obwod jest
rowny 4
1 lis 16:35
wojt: skąd tam się wziął √3?
1 lis 16:49
wojt: R= U{4}}{2+2
√2}
| 4 | |
Na innej stronie znaazłem takie przekształcenie R= |
| ⇒2(2−2√2) mógł(a)by mi |
| 2+2√2 | |
Pan/Pani
powiedzieć dlaczego tak się dzieje? albo powiedzieć jak to się nazywa to bym poszukał
wyjaśnienia na własną rękę
1 lis 16:53
wojt: proszę o pomoc
1 lis 17:04
Jack:

Polowa trojkata ABC to trojkat DBC.
Trojkat DBC jest rownoramienny, bo ma dwa boki dlugosci R,
skoro jest to trojkat rownoramienny i na dodatek prostokatny,
no to katy w nim maja po 45
o,45
o,90
o
zatem dlugosc BC to inaczej przekatna kwadratu o boku R, zatem R
√2
(to wynika tez z tego jakbysmy zrobili sinus, albo cosinus kata 45)
Zatem obwod calego trojkata ABC to
2R(podstawa trojkata) + 2*R
√2(ramiona trojkata)
wiemy ze ten obwod wynosi 4.
zatem
2R + 2R
√2 = 4 /:2
R + R
√2 = 2
R(1+
√2) = 2
1 lis 17:05
Mila:

a=R
√2
obw=2a+2R
2*R
√2+2R=4 /:2
R
√2+R=2
R*(
√2+1)=2 /*(
√2−1)
R*(2−1)=2(
√2−1)
R=2*(
√2−1)
=========
1 lis 17:06
Mila:
Ja wiedziałam, że uderzyłaś w inny klawisz. Wszyscy wiemy, że umiesz wszystko.
1 lis 17:09
wojt: | 2 | |
Bardzo dziękuję za dokładne wyjaśnienie, a R= |
| można jakoś zamienić na 2(√2−1) |
| 1+√2 | |
bo tak mam w odpowiedziach, mógłby Pan mi powiedzieć jak się nazywa ta zasada? bo nie znam
metody takiego zamieniania, czy to jest po prostu na logikę?
1 lis 17:10
wojt: okej dziękuje
1 lis 17:10
1 lis 17:17