wektory
mati: zadanie z iloczynem skalarnym wektorów gdzie mam wykazać ze przekątne w rombie są pod kątem
prostym.
| | ax2−bx2−by2 | |
Dochodze do takiego wyniku cosa= |
| |
| | ax2+bx2+by2 | |
ktoś coś? u mnie wektory A,b to boki rombu z których wyliczałem przekątne
31 paź 22:53
jc:
u = B−A
v = C−A
u2=v2
D−A = u+v
(u+v)(u−v)=u2−v2=0
czyli D − A ⊥ B − A.
31 paź 23:01
jc: Poprawka, powinno być: D − A ⊥ B − C.
31 paź 23:02
mati: a podpowiedział byś jak to zrobić tym iloczynem skalarnym bo musze tak zrobić a męcze sie z tym
cały dzień ...
31 paź 23:05
31 paź 23:05
mati: hmmm?
31 paź 23:20
jc: Zrób rysunek, zaznacz wektory u, v, u+v, u−v, przyjmując, że u=B−A, v=C−A.
Masz pokazać, że wektory D−A = u+v, B−C=u−v są prostopadłe.
Liczysz iloczyn skalarny, korzystasz z definicji rombu u2=v2, otrzymujesz zero, koniec.
31 paź 23:22