wektory
kacpi: Post do zadania z katem miedzy przekątnymi w rombie nwm czemu nie moce go edytować. Wektorow
nie ma podanych w zadaniu pracujemy na ustalonych.
Robię tak ale dalej mi czegoś brakuje...
A=a
xi, B=b
xi+b
yj gdzie |A|=|B|
Przekatne: d
1=A+B=a
xi+b
xi+b
yj, d
2=a
xi−b
xi−b
yj
Obliczam iloczyny i moduly noi i nie wychodzi ...

nie wiem jak użyć założenia ze |A|=|B|
A do obliczania modulow biorę d
1=d
x+d
y=(a
x+b
x)i +b
yj
d
2=(a
x−b
x)i−b
yj i potem wzór na sume kwadratów pod pierwiastkiem
(i,j) to wersory ktoś cos ?