toz
edd: | | x | | y | | z | |
wykaż, ze jesli x+y+z=π to cosx+cosy+cosz= 1+4sin |
| sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
wyznaczam sobie z = π−(x+y) i dochodze do momentu
| | x+y | | x−y | |
cosx+cosy+cosz= 2cos |
| cos |
| −(cosxcosy − sinxsiny) |
| | 2 | | 2 | |
dacie jakies wskazówki?
30 paź 21:22
Jack: cosxcosy − sinxsiny = cos(x+y)
30 paź 21:40
edd: no tak to mialem wczesniej ale zamienilem bo myslalem ze cos z tego otrzymam a wiec
| | x+y | | x−y | |
mam 2cos |
| cos |
| −cos(x+y) |
| | 2 | | 2 | |
musze jakos cos(x+y) zamienic chyba
30 paź 21:44
Jack:
ze wzorow redukcyjnych
| | x+y | | π | | x+y | | 1 | | 1 | | z | |
cos |
| = sin( |
| − |
| ) = sin( |
| *(π−(x+y)) = sin |
| z = sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 paź 22:15
30 paź 22:33