trygnometria
Agata: Wykaż, że jeśli x+y+z=π, to równość jest tożsamością trygonometryczną.
a) sin x+sin y+ sin z=4cos x/2*cos y/2*cos z/2
b) sin x+sin y+ sin z=4sin x/2*sin y/2* cos z/2
30 wrz 17:48
Agata: mała poprawka
b) sin x + sin y − sin z=4sin x/2*sin y/2* cos z/2
30 wrz 17:50
30 wrz 17:59
Mila: x+y+z=π
x+y=π−z
| | (x+y) | | x−y | |
L=sinx+siny+sinz=2*sin |
| *cos( |
| +sin(π−(x+y)}= |
| | 2 | | 2 | |
| | (x+y) | | x−y | |
=2*sin |
| *cos |
| +sin(x+y)= |
| | 2 | | 2 | |
| | (x+y) | | x−y | | x+y | | x+y | |
=2*sin |
| *cos |
| +2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | (x+y) | | x−y | | x+y | |
=2sin |
| *(cos |
| +cos |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | z | | x | | y | |
=4cos |
| *cos |
| *cos(− |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | y | | z | |
=4*cos |
| *cos |
| *cos |
| =P |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
30 wrz 18:13
Agata: Czy w momencie sin(x+y) i po znaku = nie powinno być sinxcosy+sinycosx?
30 wrz 18:57
Mila:
Spróbuj, ale jak przejdziesz na kąty połówkowe?
30 wrz 19:10
Agata: W takim razie skąd to się wzięło? Bo właśnie w tym momencie nie wiem o co chodzi.
30 wrz 19:16
Mila:
(sinx+siny)+sin(x+y)=
1) Do wyrażenia: (sinx+siny) stosuję wzór na sumę sinusów
2) do sin(x+y) stosuję wzór sin(2α)=2*sina*cosα
Co daje:
sin(x+y)=2sin(x+y}{2}*cos(x+y}{2}
3) Potem wyłączam :2sin(x+y}{2} i do tego co zostaje w nawiasie stosuję wzór na sumę cosinusów.
30 wrz 20:04
Mila:
Poprawiam zapis:
Co daje:
| | x+y | | x+y | |
sin(x+y)=2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
3)
| | x+y | |
Potem wyłączam :2sin |
| i do tego co zostaje w nawiasie stosuję wzór na sumę cosinusów. |
| | 2 | |
30 wrz 20:06