Która liczba większa?
Piotr: Witam

Która liczba jest większa?
A=
√11−
√10 B=
√6−
√5
A
2=11−2
√110+10 B
2=11−2
√30
A
=21−2
√110
I co teraz z tym zrobić?
30 paź 15:36
Piotr: Oczywiście bez używania kalkulatora
30 paź 15:39
ICSP: Załóżmy A > B wtedy :
√11 − √10 > √6 − √5
√11 − √6 > √10 − √5 // 2 (obie strony dodatnie
11 − 6 − 2√66 > 10 − 5 − 2√55
2√66 < 2√55
66 < 55
sprzeczność. Stąd A < B
30 paź 15:43
Adamm: załóżmy A<B
√11−√10<√6−√5
√11+√5<√10+√6
16+√55<16+√60
√55<√60
55<60 co jest prawdą zatem A<B jest zdaniem prawdziwym
30 paź 15:44
Piotr: Dzięki wielkie za pomoc
30 paź 15:45
Benny: f(x)=
√x+1−
√x
| | 1 | | √x−√x+1 | |
f'(x)= |
| ( |
| ) |
| | 2 | | √x√x+1 | |
Funkcja jest malejąca.
B>A
30 paź 15:45
Mateusz:
żeby porównać dwie liczby rzeczywiste można zbadać ich różnicę i wynikające z tego oczywiste
wnioski czyli:
a−b=0 <=> a=b
a−b<0 <=> a<b
a−B>0 <=> a>b
Jeśli dobrze rozumiem co chcesz osiągnać czyli masz do porównania liczby A i B
30 paź 15:45
Mariusz:
Można pisemnie obliczyć te pierwiastki do wystarczającej liczby cyfr do przecinku
30 paź 15:48
30 paź 16:08
Piotr: Zaraz zerknę, dzięki raz jeszcze za pomoc
30 paź 16:30