Funkcja kwadratowa, wyznacz parametr m
propejn: Wyznacz wartość parametru m, dla których suma odwrotności kwadratów dwóch róznych pierwiastków
równania x
2+2mx−x−1=0 jest równa 3.
Δ>0
a=1
b=2m
c=−x−1 ?
Dobrze? Bo jak liczę deltę to wychodzi 4m
2+4x+4>0 czyli 2 niewiadome
propejn: Oznacza to, ze wykres jest ponad osią a skoro mamy 4m2−4m+5>0 tzn ze m∊R. Trochę to mylące z
początkowym założeniem Δ>0. Ale jak dobrze rozumie odnosi się ono do początkowego wyrażenia
x2+2mx−x−1=0. Oczywiście m∊R to nie jest koniec zadania ale dalej już sobie poradziłem

.
Dzieki za pomoc