logarytm
domii: Pomożecie

najlepiej jakby ktoś podpowiedział jak zacząć ....

log
18(
√2)
3= ?
29 paź 20:50
PW: Z przyjemnością podpowiem:
− Zacząć od definicji logarytmu.
29 paź 20:52
Adamm: jeśli nie radzisz sobie z logarytmami to korzystasz z definicji
log
1/8√23 = x
29 paź 20:53
domii: no więc jak dalej?
bo mi wychodzi tak
(8−1)c=2√2
a jak dalej ?
29 paź 20:54
Adamm: licz deltę
29 paź 20:57
domii: Jak mam obliczyc Δ ?
jak tu nie mam wzoru czyli ax
2+bx+c .... ?
nie ogarniam jak dalej to zrobić
29 paź 20:58
Adamm: żart taki, nieważne
przekształć równanie do postaci 2a=2b, wtedy a=b i tyle
29 paź 21:00
PW: Adamm zażartował. Nie znasz działań na potęgach. Pokaż obie strony jako potęgi dwójki.
29 paź 21:01
domii: zapisze to mi ktoś te rozwiązanie ?
jutro mam z tego spr i kompletnie nie mam pojecia ....
29 paź 21:03
29 paź 21:07
Mila:
8
−1x=8
12
spr.
? zrób sama
29 paź 21:15
domii: to będzie;
8
−1c=8
1
29 paź 21:16
domii: a skąd tam się wzieło √8 ?
wydaje mi się że ze wzoru (a*b)x=ax*bx to wyjdzie 2√2=8
29 paź 21:17
Eta:
| | 3/2 | | 1 | |
...= log2−3(23/2)= |
| = − |
| |
| | −3 | | 2 | |
29 paź 21:20
Mila:
(√2)3=√8
29 paź 21:29
domii: już się pogubiłam ... ?
to jak bd prawidłowo ?
i czy ja mam dobrze ?
8
−1c=8
1 
tak mi wyszło przynajmniej ze wzoru (a*b)
x=a
x*b
x
2√2=8
29 paź 21:30
Eta:
log2√2( 64)=....
policz moim sposobem
29 paź 21:32
domii: łatwiejszy sposób jest @Mila
ja robiłam ten bład że rozpisywałam (√2)3 i dlatego nie mogłam ogarnąć .
29 paź 21:35
Mila:
2√2≈2*1,4≠8
29 paź 21:35
Eta:
Skoro
Mili łatwiejszy .......... to tak licz
dla mnie mój jest łatwiejszy bo krótszy w obliczeniach
29 paź 21:36
domii: i właśnie dlatego mi nie wychodziło.
Na szczęście już rozumiem.
Dziękuje bardzo
29 paź 21:37
domii: Może dla mnie ten jest łatwiejszy ze względu na to że tak mnie uczył pisać facet i go w miarę
ogarnęłam gdyby nie to że zachciało mi się bardzo rozpisywać,
może i nauczę sie i twoim sposobem ; )
29 paź 21:39
5-latek: Ale przedtem naucz sie potegowania i pierwiastkowania bo beza tego zadnego sposobu nie
zrozumiesz
Poza tym wydaje mi sie kolego grilujesz .
29 paź 21:42